Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

IERiGŻ: Na krajowym rynku spadają ceny cukru

  • Autor: www.portalspozywczy.pl/ IERiGŻ
  • Data: 28-03-2018, 11:28
IERiGŻ: Na krajowym rynku spadają ceny cukru
fot. shutterstock

Według GUS w 2017 r. areał uprawy buraków cukrowych wyniósł 225 tys. ha i był o 9,2% większy niż w 2016 r. Według danych Związku Producentów Cukru w Polsce powierzchnia uprawy buraków wyniosła 232 tys. ha, plony 686 dt/ha, a zbiory 15,7 mln ton. Zbiory były o 16,4% większe niż przed rokiem - informuje Piotr Szajner z IERiGŻ w raporcie.

Jak informuje IERiGŻ duża podaż surowca spowodowała, że kampania cukrownicza 2017/2018 trwała 128 dób, wobec 112 dób przed rokiem. Produkcja cukru wyniosła 2,3 mln t i była o 10,9% większa niż przed rokiem. Powodem mniejszej dynamiki produkcji cukru niż zbiorów buraków cukrowych była niższa zawartość cukru w korzeniach.

Wydatek cukru z przerobionego surowca wyniósł 14,77%, wobec 15,43% w kampanii 2016/2017. Produkcja cukru jest większa od zapotrzebowania rynku wewnętrznego, które jest szacowane na ok. 1,75 mln t. W rezultacie konieczny był duży eksport cukru w czwartym kwartale 2017 r. oraz duży będzie eksport w 2018 r.

- Na krajowym rynku spadają ceny cukru, a decydują o tym relatywnie niskie ceny cukru białego na świecie oraz duża produkcja w kampanii 2017/2018. W grudniu 2017 r. ceny zbytu cukru w workach spadły o 5% do 1,71 zł/kg. Ceny te były o 33% niższe niż przed rokiem. Ceny zbytu cukru paczkowanego spadły w porównaniu z listopadem 2017 r. o 0,1% do 1,68 zł/kg i były aż o 39% niższe niż przed rokiem. Ceny cukru workowanego są wyższe od cen cukru konfekcjonowanego, gdyż przemysł spożywczy zgłasza większy popyt niż gospodarstwa domowe. Średnia cena zbytu cukru workowanego w 2017 r. wyniosła 2,33 zł/kg i była o 2% niższa niż przed rokiem, a cukru paczkowanego 2,32 zł/kg i była o 11% niższa niż przed rokiem. Relatywnie niewielki spadek cen jest wynikiem wysokich cen w pierwszym półroczu 2017 r. Średnia cena detaliczna w grudniu 2017 r. wyniosła 2,62 zł/kg i była o 5,1% niższa niż przed miesiącem oraz o 17,4% niższa niż w grudniu 2016 r. Średnia cena detaliczna cukru w 2017 r. wyniosła 3,04 zł/kg i była o 5,9% wyższa niż przed rokiem, a zdecydowały o tym wysokie ceny w pierwszej połowie roku - informuje Piotr Szajner.

W okresie trzech kwartałów 2017 r. zysk netto przemysłu cukrowniczego wyniósł 615,8 mln zł i był o 6,4% wyższy niż w analogicznym okresie 2016 r. Niskie ceny cukru w IV kwartale 2017 r. spowodują, że w całym 2017 r. wynik finansowy branży może być niższy niż przed rokiem. Według wstępnych danych w 2017 r. eksport cukru osiągnął rekordowy poziom 709 tys. t, w tym do UE 352 tys. t.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (8 648) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 262)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane