Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

IERiGŻ: Podrożała cebula. Niższe ceny kapusty i buraków

  • Autor: www.portalspozywczy.pl
  • Data: 04-05-2016, 15:24
IERiGŻ: Podrożała cebula. Niższe ceny kapusty i buraków
fot. shutterstock

W marcu 2016 r., w porównaniu z lutym br., w skupie na rynek produktów świeżych, wyższe były ceny cebuli (o 2 proc.), a obniżyły się ceny kapusty białej (o 14 proc.), marchwi (o 2 proc.) i buraków ćwikłowych (o 3 proc.). Nie zmieniły się ceny skupu pieczarek.

W zakładach przetwórczych obniżyły się ceny skupu cebuli obieranej (o 15 proc.), a ceny skupu buraków utrzymały się na poziomie poprzedniego miesiąca. W firmach skupujących warzywa na eksport wzrosły ceny kapusty pekińskiej (o 3 proc.), a obniżyły się ceny: kapusty białej (o 7 proc.), pietruszki (o 1 proc.) i buraków czerwonych (o 2 proc.). Stabilne były ceny kapusty czerwonej, selerów, porów i cebuli.

W handlu hurtowym obniżyły się ceny cebuli (o 17 proc.), ogórków spod osłon (o 44 proc.), kapusty białej (o 8 proc.) oraz marchwi i buraków ćwikłowych (po 3 proc.). W relacji do marca 2015 r. na rynku krajowym, w eksporcie i w przetwórstwie (w zależności od kierunku zagospodarowania) wzrosły ceny: cebuli (o 50 68 proc.), buraków (o 38-51 proc.), kapusty białej (o 19-23 proc.) i marchwi (o 24-29 proc.). Na rynkach hurtowych podniosły się ceny kapusty białej (o 52 proc.), buraków ćwikłowych (o 41 proc.), cebuli (o 65 proc.), marchwi (o 28 proc.), a obniżyły się ceny hurtowe ogórków spod osłon (o 34 proc.). W lutym br., w stosunku stycznia br., wzrosły ceny detaliczne papryki (o 16 proc.), kalafiorów (o 9 proc.), cebuli i marchwi (po 3 proc.), kapusty białej (o 4 proc.) oraz buraków ćwikłowych (o 1 proc.).

Obniżyły się ceny pomidorów, porów i selerów (po 1 proc.) oraz pieczarek (o 2 proc.). W relacji do cen detalicznych z lutego 2015r. wzrosły ceny detaliczne marchwi (o 49 proc.), buraków ćwikłowych (o 36 proc.), kapusty białej (o 75 proc.), selerów (o 43 proc.), porów (o 17 proc.), cebuli (o 51 proc.) i papryki (o 27 proc.), a obniżyły się ceny kalafiorów (o 20 proc.), pomidorów (o 9 proc.) i pieczarek (o 1 proc.). W styczniu br., w stosunku do stycznia 2015 r., w średnich i dużych zakładach przetwórczych zwiększyła się produkcja soku pomidorowego (o 38 proc.) i konserw warzywnych (o 111 proc.), a wyprodukowano mniejszą ilość warzyw mrożonych (o 12 proc.) i marynat (o 17 proc.).

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (26 433) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 267)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH