REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

IERIGŻ: Produkcja cukru w kampanii 2016/2017 może wzrosnąć do ok. 1,75 mln ton

  • Autor: www.portalspozywczy.pl/ IERiGŻ
  • Data: 11-03-2016, 14:12
IERIGŻ: Produkcja cukru w kampanii 2016/2017 może wzrosnąć do ok. 1,75 mln ton
fot. shutterstock

W kampanii 2015/2016 buraki cukrowe zebrano z powierzchni 171 tys. ha. Przy przeciętnych plonach wynoszących 50,9 ton/ha zebrano 9,4 mln ton korzeni. Według danych ARR produkcja cukru wyniosła 1465 tys. ton, w tym 60 tys. ton stanowiła usługowa produkcja dla innych producentów z UE (Grecja).

REKLAMA

Technologiczny plon cukru wyniósł 8,6 ton/ha, wobec 10,4 t w 2014 r. Produkcja nieznacznie przekraczała krajową kwotę produkcyjną (1405 tys. ton). Producenci cukru na poczet produkcji kwotowej w sezonie 2015/2016 zaliczyli ok. 321 tys. ton cukru pozakwotowego z kampanii 2014/2015. W rezultacie podaż cukru pozakwotowego wynosi ok. 320 tys. ton, który będzie eksportowany przede wszystkim do krajów trzecich.

- W 2016 r. przemysł cukrowniczy zakontraktuje buraki cukrowe z powierzchni ok. 190 tys. ha, tj. o 5-6 proc. więcej niż przed rokiem. Jeżeli plony osiągną ok. 60 ton/ha, to zbiory mogą wynieść ok. 11,4 mln ton, a produkcja cukru w kampanii 2016/2017 wzrośnie do ok. 1,75 mln ton - informują analitycy IERiGŻ w raporcie.

Eksport cukru w 2015 r. wyniósł 435,4 tys. ton, w tym 280,9 tys. ton do UE. Na unijnym rynku największymi odbiorcami były: Niemcy (124 tys. ton), Grecja i Litwa (po 20 tys. ton), oraz Czechy, Węgry i Łotwa (po 18 tys. ton).

W krajach UE eksporterzy uzyskiwali średnią cenę ok. 472 EUR/tonę. Spośród krajów trzecich największe ilości cukru sprzedano do Izraela (66 tys. ton) oraz Kazachstanu i Rosji (po 24 tys. ton). Ceny eksportowe na rynkach państw trzecich były niższe (ok. 370 EUR/tonę). Import wyniósł 122 tys. ton cukru, w tym 64 tys. ton z krajów UE. Spośród krajów członkowskich głównymi partnerami handlowymi były Niemcy (14 tys. ton), Czechy (14 tys. ton) oraz Dania, Francja i Szwecja (po 7 tys. ton). Średnia cena importowała wyniosła 495 EUR/tonę. Cukier do rafinacji importowano tylko w kwietniu br. z Mozambiku (25 tys. ton) oraz w sierpniu br. z Zimbabwe (25 tys. ton) po średniej cenie 360 EUR/t.

W lutym 2016 r. światowe ceny cukru białego spadły do około 400 USD/tonę, a cukru surowego do ok. 315 USD/ tonę. Powodem niskich cen jest duża podaż, spowolnienie dynamiki popytu w krajach rozwijających się (np. Chiny) oraz niskie ceny surowców energetycznych.

KOMENTARZE: (2)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • cukrownik 14-03-2016, 13:29:
Jakos nie bardzo rozmumiem te hasla, ze cukier to smierc - przemysl cukrowniczy w Polsce dziala od XiX w. Spozycie cukru na glowe SPADA w Europie i krajach wysoko- uprzemyslowionych a epidemia otylosci i cukrzycy rosnie! cos tu nie tak. Jemy mniej cukru niz lata temu, a jest on obwiniany o wszystko zlo tego swiata?! Prosze o wytlumaczenie, bo nie rozumiem.
  • Burak czerwony 11-03-2016, 14:42:
Cukier to śmierć! Tak chcą dla zysków truć polskie społeczeństwo. Obłożyć cukier akcyzą!

Zobacz wszystkie komentarze (2)

REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (32 457) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 219)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 664)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH