Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

IERiGŻ: W Polsce rośnie spożycie owoców i warzyw

  • Autor: PFPŻ za IERiGŻ
  • Data: 18-05-2010, 10:31
IERiGŻ: W Polsce rośnie spożycie owoców i warzyw

Z raportu Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej wynika, że średnio jeden mieszkaniec Polski zjadł w ub. roku 55,0 kg owoców, a wg wstępnych prognoz w tym roku zje ich o 0,5 kg więcej.

Natomiast w przypadku spożycia warzyw, wielkości te wyniosły odpowiednio 115 kg w roku 2009 oraz planowane 116 kg w roku bieżącym. Dla porównania, w roku 2005 spożycie owoców wynosiło na jedną osobę około 54,1 kg, w roku 2006 było to 54,4 kg, w roku 2007 jedynie 41 kg oraz w roku 2008 - 55 kg.

Dla warzyw świeżych wielkości te rozkładały się następująco: 110 kg w roku 2005, 109 kg w roku 2006, oraz po 115 kg w latach 2007 i 2008. W pierwszym półroczu 2009 roku w spożyciu przeciętnego gospodarstwa domowego dominowały jabłka z udziałem na poziomie około 39,8 proc., następnie owoce cytrusowe oraz banany - 31proc. oraz owoce jagodowe - 18,2 proc. W omawianym okresie pierwszych sześciu miesięcy w przeliczeniu na kilogramy przypadające na jedną osobę w gospodarstwie domowym spożywano w przeciągu jednego miesiąca około 3,29 kg owoców, w tym 1,33 kg stanowiły jabłka i gruszki oraz 1,02 kg owoce południowe (0,66 kg cytrusy i 0,41 banany). Spożycie orzechów oraz pozostałych przetworów owocowych wyniosło zaledwie 0,12 kg na jedną osobę miesięcznie.

W przypadku warzyw w pierwszym półroczu minionego roku około 14 proc. stanowiły w konsumpcji pomidory, następnie 12 proc. marchew, 10,2 proc. cebula, 8,5 proc. ogórki, 4,5 proc. buraki oraz 20,9 proc. pozostałe warzywa. W omawianym okresie pierwszych sześciu miesięcy w przeliczeniu na kilogramy przypadające na jedną osobę w gospodarstwie domowym spożywano w przeciągu 1 miesiąca około 4,01 kg warzyw ich przetworów oraz grzybów. Największą ilość stanowiły pomidory - 0,56 kg, następnie kapusta - 0,49 kg, marchew - 0,48 kg i 0,34 kg ogórki. Ponadto średniomiesięcznie na jedną osobę przypadało 0,71 kg przetworów warzywnych z dominującym spożyciem kapusty kiszonej - 0,23 kg.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (23 746) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 267)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH