Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

IERIGŻ: Zbiory buraków cukrowych mogą sięgnąć ok. 12,3 mln ton

  • Autor: www.portalspozywczy.pl/ IERiGŻ
  • Data: 21-06-2016, 15:34
IERIGŻ: Zbiory buraków cukrowych mogą sięgnąć ok. 12,3 mln ton
fot. shutterstock

Pierwszy okres wegetacji buraków cukrowych przebiegał w korzystnych warunkach pogodowych, co stanowi zapowiedź dobrych plonów. Powierzchnia zasiewów buraków cukrowych w Polsce w 2016 r. wynosi ok. 201 tys. ha Jeżeli średnie plony nie będą gorsze od przeciętnych i wyniosą ok. 61 ton/ha, to zbiory mogą osiągnąć poziom ok. 12,3 mln ton - informują analitycy IERiGŻ.

Duża podaż surowca będzie skutkowała wzrostem produkcji cukru do ok. 1,9 mln t, która będzie znacznie większa od kwoty produkcyjnej (1405,6 tys. ton) i krajowego zapotrzebowania (1705 tys. ton). Spadek produkcji cukru w kampanii 2015/2016 oraz wzrost cen na światowym rynku przyczyniły się do wzrostu cen w kraju.

W kwietniu br. średnia cena zbytu cukru paczkowanego mimo spadku o 0,8 proc. (2,49 zł/kg) w porównaniu do marca br. była o 35,3 proc. wyższa niż w kwietniu 2015 r. Średnia cena zbytu cukru workowanego wyniosła 2,26 zł/kg i była o 2,2 proc. niższa niż przed miesiącem, ale o 24,9 proc. wyższa niż przed rokiem. W handlu detalicznym także utrzymuje się wzrostowa tendencja cen cukru, gdyż
średnia cena w kwietniu br. wyniosła 2,74 zł/kg i była o 1,5 proc. wyższa niż w marcu oraz o 29,2 proc. wyższa niż przed rokiem.

Wzrost krajowych cen cukru w drugiej połowie 2015 r. skutkował zmniejszeniem spożycia cukru nieprzetworzonego w gospodarstwach domowych. Według badań budżetów gospodarstw domowych w okresie pierwszych trzech kwartałów 2015 r. spożycie cukru spadło o 9,1 proc. do 9,9 kg/osobę. Utrzymują się duże dysproporcje między poszczególnymi typami gospodarstw domowych. Największa konsumpcja wystąpiła w gospodarstwach domowych rolników (15,3 kg/osobę) oraz emerytów (13,5 kg/osobę).

Najmniej cukru konsumuje się w gospodarstwach domowych osób pracujących na własny rachunek (7,2 kg/osobę). Mniejszy popyt ze strony gospodarstw domowych (o 3,3 proc.) został zrekompensowany przez większe zużycie w przemyśle spożywczym (o 3,9 proc.) i innych działach gospodarki (o 7,7 proc.). W rezultacie 2015 r. krajowe zużycie cukru wzrosło o 0,3 proc. do 1705 tys. t. W pierwszym kwartale 2016 r. eksport cukru wyniósł 74 tys. ton, w tym 58 tys. ton do UE. Na unijnym rynku największymi odbiorcami były: Niemcy (27 tys. ton), Litwa (6 tys. t) oraz Łotwa i Włochy (po 5 tys. ton). W krajach UE eksporterzy uzyskiwali średnio ok. 501 EUR/tonę. Spośród krajów trzecich największe ilości cukru sprzedano do Izraela (7 tys. ton) i Kazachstanu (5 tys. ton).

Ceny eksportowe na rynkach państw trzecich były niższe (ok. 370 EUR/tonę). Import wyniósł 52 tys. ton cukru, w tym 22 tys. ton z krajów UE. Spośród krajów członkowskich głównymi partnerami handlowymi były Niemcy i Szwecja (po 7 tys. ton) oraz Czechy i Dania (po 4 tys. ton). Średnia cena importowa wyniosła 475 EUR/tonę. Z krajów trzecich importowano cukier do rafinacji, w tym 25 tys. ton z Zimbabwe po średniej cenie 370 EUR/t.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (22 785) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 330)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH