REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

IJHARS: Ekologiczne oliwy z oliwek są nieprawidłowo znakowane

  • Autor: portalspozywczy.pl/ IJHARS
  • Data: 14-07-2010, 10:49

Inspektoraty JHARS w: Gdańsku, Krakowie, Poznaniu i Warszawie przeprowadziły kontrolę planową w zakresie jakości handlowej oliwy z oliwek, z uwzględnieniem artykułów pochodzących z przetwórni ekologicznych. Celem kontroli było sprawdzenie jakości handlowej oliwy z oliwek, w zakresie zgodności z rozporządzeniem Komisji w sprawie właściwości oliwy z oliwek i oliwy z wytłoczyn oliwek oraz w sprawie odpowiednich metod analizy. Szczególną uwagę zwrócono na zafałszowanie oliwy z oliwek.

REKLAMA

Kontrolą objęto dwie kategorie oliwy z oliwek, tj. oliwę z oliwek z pierwszego tłoczenia najwyższej jakości (ekstra virgin) oraz oliwę z oliwek - złożoną z rafinowanej oliwy z oliwek i oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia.

Kontrolę przeprowadzono w 4 podmiotach wprowadzających do obrotu oliwę z oliwek (tj. skontrolowano 21 % podmiotów będących w ewidencji wojewódzkich inspektoratów JHARS przeprowadzających kontrolę).

W I kwartale 2010 roku Inspekcja JHARS przeprowadziła kontrole w 4 podmiotach zajmujących się wprowadzaniem do obrotu oliwy z oliwek. Wśród skontrolowanych podmiotów, 2 podmioty były objęte kontrolą po raz pierwszy, z czego 1 wprowadzał do obrotu ekologiczną oliwę z oliwek.

Kontrolowana oliwa z oliwek była sprowadzona do Polski z dwóch krajów Unii Europejskiej, tj. Hiszpanii oraz Włoch. Najliczniej skontrolowaną kategorią oliwy z oliwek była oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia najwyższej jakości (83 % partii w zakresie parametrów fizykochemicznych i 75 % partii w zakresie prawidłowości znakowania).

Wyniki przeprowadzonej kontroli wskazują, iż niezgodności w zakresie spełnienia wymagań jakości handlowej oliwy z oliwek dotyczą wyłącznie sposobu znakowania. Nie stwierdzono uchybień w zakresie parametrów fizykochemicznych.

Niezgodne z wymaganiami obowiązujących przepisów UE i krajowych było oznakowanie 1 partii oliwy z oliwek pierwszego tłoczenia najwyższej jakości. Zakwestionowana partia ekologicznej oliwy z oliwy była sprowadzona do Polski z Hiszpanii.

Nieprawidłowe oznakowanie ekologicznej oliwy z oliwek pierwszego tłoczenia najwyższej jakości polegało m.in. na: nie podaniu informacji dotyczącej kategorii oliwy z oliwek, nie umieszczeniu numeru identyfikacyjnego organu kontrolnego lub jednostki certyfikującej w przypadku wyrobu ekologicznego. 

W przypadku 2 podmiotów, kontrolowanych uprzednio przez Inspekcję JHARS, odpowiednio w 2008 i 2009 roku, bieżąca kontrola, podobnie jak i poprzednia, nie wykazała żadnych nieprawidłowości.

 

 

WIĘCEJ INFORMACJI

KOMENTARZE: (1)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • kar 14-07-2010, 13:00:
Niezgodne z wymaganiami obowiązujących przepisów UE i krajowych było oznakowanie 1 partii oliwy z oliwek pierwszego tłoczenia najwyższej jakości - czy to nie zbyt mało żeby dawać tak kategoryczny tytuł dla całego artykułu?

Pozdrawiam

Zobacz wszystkie komentarze (1)

REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (28 274) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 664)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH