Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

IJHARS nałożyła 7 tys. zł zł kary na producentów żywności w I kw. 2014 r.

  • Autor: IJHARS/ www.portalspozywczy.pl
  • Data: 29-07-2014, 09:42

W I kwartale 2014 r. Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przeprowadziła kontrole w zakresie jakości handlowej: przetworów rybnych, konserw rybnych, przetworów mięsnych, oliwy z oliwek, jaj, przetworów warzywnych. Przeprowadzone kontrole miały na celu sprawdzenie, czy artykuły rolno-spożywcze spełniały wymagania w zakresie jakości handlowej określone w przepisach o jakości handlowej oraz dodatkowe wymagania dotyczące tych artykułów, jeżeli ich spełnienie zostało zadeklarowane przez producenta.

W trakcie kontroli sprawdzono trzy podstawowe elementy jakości handlowej, tj. cechy organoleptyczne (m.in. wygląd, smak i zapach, barwę, konsystencję), parametry fizykochemiczne (m.in. oznaczenie kwasowości, liczby nadtlenkowej, zawartości chlorku sodu, zawartość izomerów trans kwasów tłuszczowych, zawartość kwasów tłuszczowych, identyfikację surowców mięsnych i rybnych, oznaczenie poziomu zawartości wody, tłuszczu, białka, skrobi, soli, glazury, analizy spektrofotometryczne ) oraz znakowanie produktów żywnościowych.

Kontrole przeprowadzono w 365 podmiotach.

W zakresie cech organoleptycznych odnotowano spadek udziału zakwestionowanych partii w przypadku jaj o 1,1 p.p. - w porównaniu do wyników kontroli z 2013 roku. Wzrósł natomiast odsetek zakwestionowanych partii przetworów rybnych o 1,1 p.p. oraz przetworów mięsnych o 0,3 p.p. i przetworów warzywnych o 0,2 p.p. - w porównaniu do wyników kontroli z 2013 roku. Nie kontrolowano cech organoleptycznych oliwy z oliwek.

Mniejszy udział liczby partii o niezgodnych z deklaracją parametrach fizykochemicznych stwierdzono w przypadku przetworów warzywnych o 0,4 p.p - w porównaniu do wyników kontroli z 2013 roku. Wzrósł natomiast odsetek zakwestionowanych partii przetworów mięsnych o 10,3 p.p. oraz przetworów rybnych o 0,8 p.p. - w porównaniu do wyników kontroli z 2013 roku. Podobnie jak w roku ubiegłym nie wykryto nieprawidłowości w powyższym zakresie dotyczących oliwy z oliwek. Nie kontrolowano parametrów fizykochemicznych jaj.
Stwierdzone nieprawidłowości dotyczyły m.in.: zaniżonej masy netto warzyw po odcieknięciu, zawyżonej zawartości chlorku sodu oraz zaniżonej kwasowości ogólnej - w przypadku przetworów warzywnych, obecności kości i niedeklarowanych składników, np. surowców pochodzenia zwierzęcego, karagenu, azotanów i azotynów, zawyżonej zawartości wody - w przypadku przetworów mięsnych, zawyżonej zawartości glazury i zaniżonej masy netto - w przypadku przetworów rybnych.

Udział partii nieprawidłowo oznakowanych zmniejszył się w porównaniu do wyników kontroli z 2013 roku, w przypadku: przetworów rybnych o 9,4 p.p. oraz jaj o 3,2 p.p. i przetworów mięsnych o 1,5 p.p. Wzrost odsetka partii nieprawidłowo oznakowanych, w porównaniu do wyników kontroli z 2013 roku, stwierdzono natomiast w przypadku oliwy z oliwek - o 23,2 p.p. oraz przetworów warzywnych - o 3,5 p.p.

Wystąpiły również nieprawidłowości w zakresie znakowania żywności, m.in. nieprawidłowo podany wykaz składników (np. brak w wykazie składników wszystkich surowców użytych do produkcji, np. mięsa oddzielonego mechanicznie, aromatów, wody, skrobi, wzmacniaczy smaku, substancji zagęszczających), brak informacji odnośnie procentowej zawartości składnika podkreślonego w nazwie lub graficznie, podanie składników bez zachowania porządku malejącego według ich masy.

W związku ze stwierdzonymi w trakcie kontroli nieprawidłowościami wojewódzcy inspektorzy JHARS wydali 102 decyzje administracyjne, przekazali 154 zalecenia pokontrolne, nałożyli 27 grzywien w drodze mandatów karnych na łączną kwotę 7 050 zł.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE: (3)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • mp 30-07-2014, 21:23:
"IJHARS nałożyła 7 tys. zł zł kary na producentów żywności w I kw. 2014 r."

IJHARS nałożyła mandaty za 7 tys, łącznie kwota kar będzie duzo większa (wydali 102 decyzje administracyjne), no ale kto by się wysilał w podawanie rzetelnych informacji..
  • K.T. 30-07-2014, 10:04:
Jak ci inspektorzy mogą znać się na robocie skoro PSL dało im te stołki za haracz miesięczny ?
  • badmatherfucker 30-07-2014, 09:59:
Brawo dla dzielnych inspektorów!!!! Teraz tylko niech wykażą się taką samą skutecznością w dochodzeniu, kto w pollsce dodawał koninę do wołowiny. Śledztwo trwa już 1,5 roku, wszyscy w branży wiedzą kto fałszował, firmy z DE i NL, które od nich kupowały już dawno zamknięte, a w polsce firma zmieniła tylko nazwę i działa dalej. Ot kraj, ot inspektorzy..... Panie premierze - jak żyć!!

Zobacz wszystkie komentarze (3)

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (20 478) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 263)


Polecane oferty


Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH