REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

IJHARS ukarała producentów żywności na łączną kwotę 53 tys. zł

  • Autor: www.portalspozywczy.pl/ IJHARS
  • Data: 08-04-2015, 11:02

W IV kwartale 2014 r. Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przeprowadziła kontrole w zakresie jakości handlowej m.in.: wyrobów mięsnych blokowych, wyrobów surowych oraz wyrobów drobiowych wędzonych, mięsa drobiowego (z kurczaków i indyków), jedno- i wieloskładnikowych mrożonek owocowych i warzywnych, owoców cytrusowych, jabłek, winogron, gruszek i owoców kiwi, a także marchwi i ogórków.

REKLAMA

Przeprowadzone kontrole miały na celu sprawdzenie, czy artykuły rolno-spożywcze spełniały wymagania w zakresie jakości handlowej określone w przepisach o jakości handlowej oraz dodatkowe wymagania zadeklarowane przez producenta.

W trakcie kontroli sprawdzono trzy podstawowe elementy jakości handlowej, tj. cechy organoleptyczne (m.in. wygląd, smak i zapach, barwę, konsystencję), parametry fizykochemiczne (m.in. identyfikację surowców mięsnych, obecność niedeklarowanych dodatków i MOM-u, oznaczenie zawartości wody,
tłuszczu, białka) oraz znakowanie produktów żywnościowych.

Kontrole przeprowadzono w 280 podmiotach, w tym u: 114 podmiotów zajmujących się obrotem świeżymi owocami i warzywami, 91 producentów przetworów mięsnych, 49 producentów mięsa drobiowego, 26 producentów przetworów owocowych i warzywnych.

Ponadto w toku kontroli świeżych owoców i warzyw sprawdzono również ich jakość handlową w zakresie pozostałych wymagań określonych w normach (tj. wymagań minimalnych, wymagań dotyczących dojrzałości, klasyfikacji, wielkości i prezentacji) oraz dokumentację towarzyszącą.

W zakresie cech organoleptycznych odnotowano spadek udziału zakwestionowanych partii w przypadku mrożonych przetworów owocowych i warzywnych o 0,9 p.p. (w porównaniu do wyników kontroli z II kw. 2012 r.). Wzrósł natomiast odsetek zakwestionowanych partii przetworów mięsnych o 2,2 p.p. (w porównaniu do wyników kontroli z III kw. 2014 r.). W przypadku mięsa drobiowego nie stwierdzono nieprawidłowości w przedmiotowym zakresie.

Wykryte nieprawidłowości dotyczyły niewłaściwego wyglądu (tj. obecności owoców rozdrobnionych oraz zbyt dużej liczby owoców przejrzałych w stosunku do deklaracji producenta) – w przypadku mrożonych przetworów owocowych, obecności niejadalnych cząstek chrzęstnych oraz niewłaściwe określonego stopnia rozdrobnienia – w przypadku przetworów mięsnych.

Stwierdzono wzrost udziału liczby partii o niezgodnych z deklaracją parametrach fizykochemicznych w przypadku mięsa drobiowego o 5,7 p.p. (w stosunku do wyników kontroli z IV kw. 2013 r.), mrożonych przetworów owocowych i warzywnych o 4,0 p.p. (w stosunku do wyników kontroli z II kw. 2012 r.), przetworów mięsnych o 2,2 p.p. (w stosunku do wyników kontroli z III kw. 2014 r.).

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (21 484) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 663)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH