REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

IJHARS ukarała producentów żywności za nieprawidłowości na kwotę 17 tys. zł

  • Autor: IJHARS
  • Data: 22-06-2015, 13:43
IJHARS ukarała producentów żywności za nieprawidłowości na kwotę 17 tys. zł
IJHARS skontrolowała kolejne partie żywności

W I kwartale 2015 r. Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przeprowadziła kontrole w zakresie jakości handlowej m.in.: serów (podpuszczkowych, pleśniowych, kozich, owczych, topionych), serków smakowych (homogenizowanych, do smarowania itp.), mlecznych napojów fermentowanych, tłuszczów mlecznych, musztardy, chrzanu, majonezów i sosów majonezowych, napojów spirytusowych (w tym przede wszystkim wódki i likierów), owoców cytrusowych, kiwi, winogron, grejpfrutów, awokado, ananasów, mango oraz papryki i sałaty.

REKLAMA

W zakresie cech organoleptycznych odnotowano spadek udziału zakwestionowanych partii w przypadku przetworów mlecznych o 2,5 p.p. (w porównaniu do wyników kontroli z II kw. 2014 r.). Wykryte nieprawidłowości dotyczyły głównie niewłaściwego smaku i barwy. W przypadku chrzanu, musztardy, majonezów i sosów majonezowych nie stwierdzono nieprawidłowości w przedmiotowym zakresie.

Mniejszy udział liczby partii o niezgodnych z deklaracją parametrach fizykochemicznych stwierdzono w przypadku majonezów i sosów majonezowych o 3,9 p.p. (w stosunku o wyników kontroli z I kw. 2012 r.) oraz przetworów mlecznych o 1,7 p.p. (w stosunku o wyników kontroli z II kw. 2014 r.). Wzrósł natomiast odsetek zakwestionowanych partii napojów spirytusowych o 3,9 p.p. (w stosunku do wyników kontroli z III kw. 2013 r.).

W I kw. 2015 r. po raz pierwszy uwzględniono w kontroli oznaczenie parametrów fizykochemicznych chrzanu (poprzednia kontrola obejmowała wyłącznie znakowanie) i musztard (produkt nie był wcześniej kontrolowany). 

Stwierdzone nieprawidłowości dotyczyły m.in.: niezgodnej z deklaracją producenta (tj. zawyżonej i zaniżonej) zawartości tłuszczu oraz obecności mleka krowiego w produkcie kozim – w przypadku przetworów mlecznych, obecności niedeklarowanej substancji konserwującej, zaniżenia kwasowości – w przypadku chrzanu, zaniżenia zawartości soli oraz obecności zanieczyszczeń mineralnych – w przypadku musztardy, niezgodnej z deklaracją producenta (tj. zawyżonej i zaniżonej) zawartości tłuszczu, soli, żółtka jaja, substancji konserwujących– w przypadku majonezów i sosów majonezowych, zaniżenia zawartości alkoholu etylowego w stosunku do deklaracji – w przypadku napojów spirytusowych.

Wystąpienie nieprawidłowości w zakresie cech organoleptycznych oraz parametrów fizykochemicznych wynika z błędów popełnionych podczas procesu produkcyjnego (np. nieprzestrzegania receptur, stosowania surowców o niewłaściwej jakości).

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (25 264) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 663)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH