Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

IJHARS ukarała producentów żywności za nieprawidłowości na kwotę 17 tys. zł

  • Autor: IJHARS
  • Data: 22-06-2015, 13:43
IJHARS ukarała producentów żywności za nieprawidłowości na kwotę 17 tys. zł
IJHARS skontrolowała kolejne partie żywności

W I kwartale 2015 r. Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przeprowadziła kontrole w zakresie jakości handlowej m.in.: serów (podpuszczkowych, pleśniowych, kozich, owczych, topionych), serków smakowych (homogenizowanych, do smarowania itp.), mlecznych napojów fermentowanych, tłuszczów mlecznych, musztardy, chrzanu, majonezów i sosów majonezowych, napojów spirytusowych (w tym przede wszystkim wódki i likierów), owoców cytrusowych, kiwi, winogron, grejpfrutów, awokado, ananasów, mango oraz papryki i sałaty.

W zakresie cech organoleptycznych odnotowano spadek udziału zakwestionowanych partii w przypadku przetworów mlecznych o 2,5 p.p. (w porównaniu do wyników kontroli z II kw. 2014 r.). Wykryte nieprawidłowości dotyczyły głównie niewłaściwego smaku i barwy. W przypadku chrzanu, musztardy, majonezów i sosów majonezowych nie stwierdzono nieprawidłowości w przedmiotowym zakresie.

Mniejszy udział liczby partii o niezgodnych z deklaracją parametrach fizykochemicznych stwierdzono w przypadku majonezów i sosów majonezowych o 3,9 p.p. (w stosunku o wyników kontroli z I kw. 2012 r.) oraz przetworów mlecznych o 1,7 p.p. (w stosunku o wyników kontroli z II kw. 2014 r.). Wzrósł natomiast odsetek zakwestionowanych partii napojów spirytusowych o 3,9 p.p. (w stosunku do wyników kontroli z III kw. 2013 r.).

W I kw. 2015 r. po raz pierwszy uwzględniono w kontroli oznaczenie parametrów fizykochemicznych chrzanu (poprzednia kontrola obejmowała wyłącznie znakowanie) i musztard (produkt nie był wcześniej kontrolowany). 

Stwierdzone nieprawidłowości dotyczyły m.in.: niezgodnej z deklaracją producenta (tj. zawyżonej i zaniżonej) zawartości tłuszczu oraz obecności mleka krowiego w produkcie kozim – w przypadku przetworów mlecznych, obecności niedeklarowanej substancji konserwującej, zaniżenia kwasowości – w przypadku chrzanu, zaniżenia zawartości soli oraz obecności zanieczyszczeń mineralnych – w przypadku musztardy, niezgodnej z deklaracją producenta (tj. zawyżonej i zaniżonej) zawartości tłuszczu, soli, żółtka jaja, substancji konserwujących– w przypadku majonezów i sosów majonezowych, zaniżenia zawartości alkoholu etylowego w stosunku do deklaracji – w przypadku napojów spirytusowych.

Wystąpienie nieprawidłowości w zakresie cech organoleptycznych oraz parametrów fizykochemicznych wynika z błędów popełnionych podczas procesu produkcyjnego (np. nieprzestrzegania receptur, stosowania surowców o niewłaściwej jakości).

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (22 463) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 270)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH