IJHARS: Większość świeżych warzyw i owoców ma dobrą jakość

W wyniku kontroli jakości handlowej świeżych owoców i warzyw przeprowadzonych w roku 2010, stwierdzono, iż 97 proc. wszystkich skontrolowanych partii spełniało określone w normach handlowych UE wymagania minimalne dotyczące dojrzałości oraz wymagania deklarowanej klasy jakości - podaje IJHARS.
Inspektorzy stwierdzili, że owoce i warzywa były w kontrolowanych punktach pakowane i prezentowane zgodnie z obowiązującymi przepisami o jakości handlowej.
Podczas kontroli stwierdzono występowanie nieprawidłowości w zakresie znakowania w przypadku 21 proc. skontrolowanych partii. Dotyczyły one przede wszystkim: braku informacji o kraju pochodzenia, braku cech identyfikacyjnych (nazwy i adresu pakującego/wysyłającego) lub braku charakterystyki jakościowej, np. klasy jakości - w przypadku owoców i warzyw objętych normami szczegółowymi.


Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.
KOMENTARZE
Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!