Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Ile kosztuje wzprodukowanie tłoczonego soku jabłkowego?

  • Autor: Bartłomiej Mroziak, sadyogrody.pl
  • Data: 07-02-2015, 10:21

Koszt wyprodukowania pięciolitrowego opakowania tłoczonego soku jabłkowego wynosi ok. 12 zł, zakładając, że owoce pochodzą z własnej plantacji.

Tłoczenie soków jabłkowych odbywa się przez specjalną maszynę do tego celu przystosowaną. Najpierw ręcznie odbierane są owoce zgniłe, uschnięte - nie nadające się do przeróbki. Następnie następuje mycie w basenie, a później pod bieżącą wodą. Później są rozdrabniane przez specjalną maszynę i trafiają na prasę, która wyciska z nich sok. Pozostałe "resztki" po wyciśnięciu mogą być użyte np. jako nawóz. Dalej sok tłoczony jest pompą do zbiornika, w którym znajdują się specjalne sito, które odcedza pestki i ogonki. Sok podgrzewany jest w zbiorniku (pasteryzatorze) do temperatury 80 st. C. Stamtąd trafia prosto do foliowych opakowań - najczęściej 3- lub 5-litorwych.

Koszt wyprodukowania 5-litrowego opakowania to około 8 zł plus cena jabłek. Na opakowanie 5-litrowe składa się 8 kg jabłek. W tym sezonie cena za jabłka deserowe oscyluje w granicach 40-50 gr, więc koszt wyprodukowania opakowania 5-litrowego wynosi ok. 12 zł, zakładając, iż jabłka pochodzą z własnej produkcji. W detalu cena za opakowanie pięciolitrowe wynosi ok. 20 zł. Trzeba doliczyć jeszcze cenę kartonu oraz marże sprzedawcy. Sok sprzedawany jest bowiem w opakowaniu typu bag-in-box (worek w kartonie).

Smak soku (kwasowość) zależy od doboru odmian jabłek z jakich jest produkowany. Nie tylko jabłka nadają się do tłoczenia. Soki można wytwarzać także z gruszek, owoców miękkich lub warzyw (np. z marchwi czy buraków).

W ostatnich latach tłoczenie soków stało się popularne, także ze względu na propagowanie zdrowego stylu życia. Jak grzyby po deszczu powstają nowe tłocznie, nie zawsze w pełni profesjonalne. Albowiem otwarcie tłoczni wiążę się ze sporymi kosztami. Koszt zakupu maszyny do tłoczenia to wydatek rzędu 100 tys. - 1 mln zł, w zależności od producenta i wyposażenia.

Soki tłoczone bez dodatku cukru i substancji konserwujących to stosunkowo nowy produkt na rynku. Są bardzo zdrowe, gdyż zawierają tylko naturalne składniki. Poddane pasteryzacji długo zachowują świeżość.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (22 133) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 271)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH