Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Instytut Jagielloński wydał opinię nt. zniesienia kwotowania cukru

  • Autor: portalspożywczy.pl
  • Data: 04-02-2013, 16:27
Instytut Jagielloński wydał opinię nt. zniesienia kwotowania cukru

Projekt rewolucyjnych zmian w zakresie regulacji europejskiego rynku cukru podzielił nie tylko polską, ale i europejską opinię publiczną. Wysunięta przez Komisję Europejska propozycja, by już za dwa lata system kwot cukrowych odszedł do historii, wzbudziła ostre protesty nie tylko polskich rolników. Cieszy się za to poparciem wielkich koncernów - przetwórców cukru - czytamy w stanowisku Instytutu Jagiellońskiego.

W opinii ekspertów Instytutu Jagiellońskiego, obecnie obowiązujący system wymaga pewnych korekt, nie mogą być to jednak zmiany pochopne ani uwzględniające interesy jedynie lobby przetwórców cukru. Z perspektywy polskich interesów liberalizacja nie powinna nastąpić tak szybko, jak chce tego KE, inaczej stracą na tym i plantatorzy buraków cukrowych, i producenci cukru, i wreszcie - sami konsumenci, dla których zniesienie kwot nie będzie najprawdopodobniej wcale oznaczało tańszych produktów spożywczych.

Czemu ma służyć planowana liberalizacja unijnego rynku cukru? W opinii jej pomysłodawców - poprawie konkurencyjności poprzez obniżkę cen surowca (buraków cukrowych) i w konsekwencji cen cukru, co powinni odczuć również nabywcy produktów spożywczych. Są to argumenty, nad którymi z pewnością nie można przejść obojętnie. Pozostaje pytanie, czy samo zniesienie systemu kwotowego będzie korzystne dla cukrownictwa w Polsce oraz czy spowoduje automatyczne obniżki cen dla konsumentów.

Warto przyjrzeć się doświadczeniom z poprzedniej unijnej reformy rynku cukru z 2006 roku, która również miała doprowadzić do obniżenia cen dla konsumentów. Po jej wprowadzeniu średnia cena cukru w Polsce od lipca 2006 r. do grudnia 2010 r. spadła o blisko jedną czwartą. W tym samym czasie ceny słodyczy i napojów gazowanych wzrosły średnio o kilka-, kilkanaście procent. Dowodzi to, wbrew twierdzeniom przeciwników systemu kwotowego, iż wszelkie ewentualne korzyści wynikające z liberalizacji, konsumowane są przez przetwórców. Warto zauważyć, że Europejski Trybunał Obrachunkowy w raporcie specjalnym, analizującym spełnienie zakładanych celów przez wspomnianą reformę, podkreślił, że zakładana obniżka cen cukru nie przełożyła się na niższe ceny dla konsumentów.

Obecny, kwotowy system regulacji - przy pewnych swoich wadach, w tym hamowaniu realnej konkurencji producentów surowca - ma z punktu widzenia konsumenta jedną zasadniczą zaletę. Chroni go mianowicie przed fluktuacjami cen, występującymi na światowych rynkach. Bezwarunkowa i szybka liberalizacja unijnego rynku spowodowałaby również siłą rzeczy likwidację tych mechanizmów ochronnych, a wizja trwale tańszego cukru mogłaby się nie spełnić. To zagroziłoby stabilności rynku, zarówno z punktu widzenia konsumenta indywidualnego, jak i odbiorcy przemysłowego.

CENY HURTOWE

KOMENTARZE: (9)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • instytut pisastowski 06-02-2013, 12:00:
Ciekawe ile mogliby zarobić producenci słodyczy gdyby tak jak cukrownie mieli urzędowo zagwarantowany niedobór swoich produktów na rynku? Jedena ekonomia dla wszystkich, a nie tylko dla wybranych.
  • Sylwia 05-02-2013, 17:24:
Wszyscy tu mówią o gospodarce, polityce, a mnie interesuje ile to dodatkowo na mnie zarabiają producenci słodyczy, a czekoladek używam ich dużo stąd chcę wiedzieć ile przepłaca za słodycze dodatkowo całe społeczeństwo i gdzie trafiają te pieniadze? Czy pozostają w Polsce, czy są wywożone za granicę?
  • instytut piastowski 05-02-2013, 13:14:
Antypiastowski - ten pseudonim wszystko tłumaczy. Dlaczego zatem Polska ma mniejszą kwotę niż zapotrzebowanie rynku a Niemcy i Francja nie. To też Niemcy nam zrobili? Czemu Niemcy i Francja popierają utrzymanie kwot cukru do 2020 r.? Kto zlikwidował polskie cukrownie i oddał 60% rynku cukru w Polsce niemieckim i francuskim cukrowniom? Całe to bajdurzenie kupy się nie trzyma.

Zobacz wszystkie komentarze (9)

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (23 885) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 270)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH