Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Intenson poszerza ofertę o mało popularne w Polsce składniki

  • Autor: www.portalspozywczy.pl
  • Data: 17-11-2017, 13:07
Intenson poszerza ofertę o mało popularne w Polsce składniki
fot. materiały prasowe

Owoc baobabu to jeden z najzdrowszych owoców na świecie. Baobab znany jest każdemu, jako wysokie, majestatyczne drzewo. Nie każdy jednak wie, że to drzewo jest bogate w owoce, które kryją w sobie wielką moc witamin i minerałów. Sproszkowany owoc baobabu to nowość na rynku polskim, wprowadzona przez markę Intenson w wersji Bio - informuje producent superfoods, firma Intenson.

- W Afryce jego lecznicze właściwości są znane od wieków. Baobab stosowany jest jako lek na malarię, gorączkę, w leczeniu astmy, ale również jako…antyperspirant. Owoce baobabu w sproszkowanej formie zyskują na popularności przez zawarty w nich koncentrat cennych witamin i minerałów. Może być stosowany jako uzupełnienie naszej diety w wartościowe składniki, ale również, jako zdrowy zagęszczać do potraw, dzięki swojej konsystencji zbliżonej nieco do mąki ziemniaczanej - informuje spółka.

Baobab zawiera naturalne kwasy i dlatego jego smak zbliżony jest nieco do witaminy C, aczkolwiek nie jest tak intensywny.

- Ostatnio baobab zyskał miano „superowoca” przez wzgląd na swoje właściwości odżywcze, w szczególności na wysoką zawartość witamin i minerałów. Owoce baobabu to bogate źródło witaminy C oraz błonnika. Stężenie witaminy C w owocach baobabu jest 10 razy wyższe niż w pomarańczy. W rezultacie baobab wykazuje ogromny potencjał antyoksydacyjny. Owoce baobabu charakteryzuje duża zawartość tiaminy, czyli witaminy B1, która współuczestniczy w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego. Baobab ma jej aż o 4 razy więcej niż borówki, które są uważane za superfoods - informuje Intenson.

Bardzo ciężko jest znaleźć dużą ilość wapnia w owocach, dlatego baobab jest w tym aspekcie zupełnie wyjątkowy. Zawiera go 13 razy więcej niż suszone jabłka. Sproszkowany owoc baobaba ma również jedną z najwyższych stężeń potasu, magnezu oraz miedzi. Zawartość magnezu jest porównywalna do ilości magnezu w suszonym bananie. Do tego owoc baobabu ma mniej cukru niż inne owoce.

Baobab jest bardzo bogaty w błonnik. Zawiera go prawie 50 razy więcej niż suszony banan. Ponadto, charakteryzuje go bardzo dużą ilość pektyn, które mają dobroczynny wpływ na nasz układ pokarmowy. Chociaż nie są trawione przez nasze enzymy trawienne, potęgują uczucie sytości, stanowią pożywkę dla dobroczynnych bakterii układu pokarmowego, zmniejszają wchłanianie metali ciężkich, a także pozytywnie wpływają na funkcjonowanie układu immunologicznego. Badania wykazały, że pektyny wykazują zdolność obniżania tzw. „złego” cholesterolu w organizmie.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (20 256) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 263)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH