Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Izby Rolnicze chcą zwiększenia pomocy UE dla producentów owoców

  • Autor: PAP
  • Data: 10-06-2016, 15:13
Izby Rolnicze chcą zwiększenia pomocy UE dla producentów owoców
Fot. shutterstock

Unijny mechanizm rekompensat dla producentów owoców w związku z rosyjskim embargiem jest niewystarczający - uważa Krajowa Rada Izb Rolniczych. Polska była największym eksporterem tych produktów z krajów UE, dlatego też ponosi z tytułu embarga największe straty.

Zarząd KRIR przekazał ministrowi rolnictwa projekt nowych regulacji dotyczących rekompensaty dla producentów owoców (jabłek), w związku z rosyjskim embargiem, które opracowała Świętokrzyska Izba Rolniczą. W jej ocenie "istniejący system wycofywania produktów z rynku zastosowany przez UE nie jest odpowiedni do skali załamania rynku w związku z embargiem".

Komisja Europejska rekompensuje Polsce utratę rosyjskiego rynku wypłacając pieniądze rolnikom, którzy wycofają owoce i warzywa z rynku przeznaczając je w postaci nieprzetworzonej na cele charytatywne.

Świętokrzyska Izby Rolnicza uważa, że owoce, które nie trafią do sprzedaży należy przerobić na koncentraty i przeznaczyć na zaopatrzenie szkół, Ośrodków Pomocy Społecznej czy domów opieki, a także przekazywać dla potrzebujących w krajach trzecich oraz uchodźcom przebywającym w obozach przejściowych w ramach pomocy charytatywnej.

Świętokrzyska izba przypomniana, że w Polsce w ubiegłym roku wyprodukowaliśmy ok. 3,5 mln ton jabłek. W tym roku może być podobnie. Według niej, aby uspokoić rynek należy 2 mln ton przerobić na koncentrat, a ok. 300 tys. ton na inne formy przetworzenia - cydr, kostka, mus, chipsy, sok świeży. Pozostaje 1,2 mln ton, z tego 700 tys. ton - na krajowy rynek konsumpcyjny. Na eksport może trafić 500 tys. ton jako owoce konsumpcyjne najwyższej jakości. To zdaniem Izby "pomysł realny do zrealizowania".

Na 1 kg koncentratu potrzeba około 7 kg jabłek. Z 2 mln ton można wyprodukować około 300 tys. ton koncentratu jabłkowego.

Izba proponuje, by sadownicy dostali dopłatę w wysokości 0,25 zł do 1 kg jabłek przekazanych do przetwórstwa jako rekompensatę z tytułu strat spowodowanych embargiem rosyjskim. Przetwórca zapłaciłby od siebie drugie 0,25 zł za 1 kg jabłek. Razem rolnik otrzymałby 50 gr za 1 kg. Sadownicy łącznie dostaliby 500 tys. zł czyli ok. 120 mln euro. W opinii Izby "wyłożenie 120 mln euro uspokaja rynek jabłek w Polsce i Unii Europejskiej".

Z wyprodukowanego 300 tys. ton koncentratu, ARR przeznacza na rezerwę połowę, resztę zakłady sprzedają na bieżąco. Za część przeznaczoną na rezerwę ARR pokrywa koszty przerobu. Łączny koszt tej operacji wyniósłby 155 mln euro, z tego 120 mln euro dopłata dla sadowników i 35 min euro za przetworzenie - wylicza Izba.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (22 724) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 663)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH