Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Izrael jest niemal samowystarczalny pod względem produktów świeżych

  • Autor: Roman Wieczorkiewicz, portalspożywczy.pl
  • Data: 01-06-2017, 13:06
Izrael jest niemal samowystarczalny pod względem produktów świeżych
Fot. Shutterstock

Izraelski sektor świeżych produktów żywnościowych to około 40-50 eksporterów. Niektórzy z nich zajmują się także uprawą, inni natomiast prowadzą wyłącznie działalność marketingową. Pod względem produkcji świeżej żywności Izrael usiłuje być niemal samowystarczalny, jednak nadal importuje się tu takie produkty jak jabłka czy czosnek.

Oferta świeżych owoców i warzyw oraz ich przetworów, w tym owoców egzotycznych, uprawianych na miejscu, jest w Izraelu bardzo zróżnicowana.

Produkty spożywcze, które mogą być eksportowane z Izraela do Polski: morele, awokado, papryka, marchewka, daktyle, pitaja, figi, winogrona, mango, melony, klementynki, grejpfrut/czerwony grejpfrut, nektarynki, papaja, brzoskwinie, hurma/szaron, śliwka, granat, pomelo, ziemniaki, sweetie, pomidory/ pomidorki cherry.

Ponad 60 proc. towarów eksportowanych z Izraela trafia do krajów UE, w tym do Polski. Ponad 25% importuje się do innych krajów Europy.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze



POLECAMY W SERWISACH