Partnerzy portalu partner portalu partner portalu partner portalu

Partner serwisu

partner serwisu
Owoce i warzywa

IŻŻ: Owoce, warzywa i ... kawa zmniejszają ryzyko zachorowań na nowotwór

Przybywa naukowych dowodów na to, że zdrowe żywienie i aktywność fizyczna nie tylko znacząco zmniejszają ryzyko zachorowania na większość nowotworów ale również zwiększają skuteczność leczenie u osób, które już zachorowały. Coraz więcej także wiadomo o mechanizmach rozwoju raka, jego dużych związkach z otyłością i wielu rakotwórczych substancjach w żywności. O tym dyskutowali eksperci Instytutu Żywności i Żywienia podczas II Narodowego Kongresu Żywieniowego.

IŻŻ: Owoce, warzywa i ... kawa zmniejszają ryzyko zachorowań na nowotwór
fot. shutterstock

Wraz z postępem nauki coraz więcej wiadomo na temat przyczyn powstawania nowotworów, wśród których wiodącą rolę odgrywają czynniki związane ze stylem życia, a więc te, na które sami mamy ogromny wpływ.

Mirosław Jarosz, dyrektor Instytutu Żywności i Żywienia (IŻŻ) apelował podczas II Narodowego Kongresu Żywieniowego w Warszawie, aby przestać bać się raka. Według niego nawet połowy zachorować na nowotwory można uniknąć dzięki zdrowemu żywieniu i aktywności fizycznej. - Co więcej zdrowy styl życia nie tylko pozwala zapobiegać nowotworom, lecz również zwiększa znacząco skuteczność ich leczenia - zapewniał prof. Jarosz.

Jednym z kluczowych czynników ryzyka rozwoju nowotworów złośliwych jest otyłość. Drugim,bardzo ważnym czynnikiem ryzyka rozwoju nowotworów złośliwych, jak i zmniejszającym skuteczność leczenia i szanse na wyleczenie jest brak lub niedostateczna aktywność fizyczna.

Jeśli chodzi o czynniki żywieniowe, to zdaniem ekspertów IŻŻ na podkreślenie zasługuje publikowane w 2015 r. stanowisko ekspertów IARC, w którym mięso przetworzone zostało określone jako rakotwórcze dla człowieka, a mięso czerwone jako prawdopodobnie rakotwórcze. Uznano, że dowody naukowe, wskazujące na to, że spożywanie mięso przetworzonego może powodować raka jelita grubego są wystarczające. Jednocześnie określono, że spożywanie 50 g mięsa przetworzonego dziennie zwiększa ryzyko wystąpienia tego nowotworu o 18 proc. Zależność między spożywaniem mięsa przetworzonego i czerwonego stwierdzono dla wielu nowotworów. Określono, że ilość spożytego w ciągu tygodnia mięsa czerwonego nie powinna być większa niż 500g po ugotowaniu. 

Zwiększyła się również ilość dowodów naukowych potwierdzających rolę błonnika a także owoców i warzyw w prewencji nowotworów złośliwych, zwłaszcza raka jelita grubego oraz jamy ustnej, gardła i płuca. Badania epidemiologiczne wykazały, że każda porcja owoców i warzyw spożyta w ciągu dnia zmniejsza o 5-8 proc. ryzyko przedwczesnego zgonu z powodu raka, udaru lub zawału.

Poza tym badania potwierdziły ochronny efekt spożywania kawy w stosunku do niektórych nowotworów, zwłaszcza rak a wątroby i trzonu macicy. Efekt ten jest szczególnie istotny przy piciu 3-4 filiżanek kawy dziennie - zapewniali podczas konferencji eksperci IŻŻ.

Zdaniem prof. Jarosza do spadku zachorowań na niektóre nowotwory złośliwe przyczyniły się m.in. korzystne zmiany w sposobie odżywiania Polaków. Do korzystnych tendencji zalicza się przede wszystkim wzrost spożycia warzy i owoców a zatem i antyoksydantów, spadek spożycia mięsa czerwonego i soli, a także wzrost konsumpcji tłuszczów roślinnych, kosztem tych zwierzęcych.

 

 

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 35.175.182.106
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

portale w grupie

subskrybuj portalspozywczy.pl

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku

Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze

portalspozywczy.pl w social media

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.