Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

IŻŻ: Świadomość żywieniowa Polaków jest coraz większa

  • Autor: www.portalspozywczy.pl
  • Data: 13-04-2017, 10:28
IŻŻ: Świadomość żywieniowa Polaków jest coraz większa
Hanna Stolińska – Fiedorowicz z Instytutu Żywności i Żywienia im. prof. dr med. Aleksandra Szczygła/ fot. PTWP

- Tempo życia, brak czasu, sytuacje dnia codziennego, a nawet traktowanie jedzenia już nie tylko jako pożywienia, ale rozładowania emocjonalnego powoduje, że nie do końca jesteśmy w stanie przestrzegać zasad prawidłowego żywienia. Dlatego też producenci wychodzą naprzeciw potrzebom konsumentów i prześcigają się z ofertą dań gotowych zawierających wysoką wartość odżywczą, zwykle dzięki zawartości unikalnych składników - mówi serwisowi www.portalspozywczy.pl Hanna Stolińska – Fiedorowicz z Instytutu Żywności i Żywienia im. prof. dr med. Aleksandra Szczygła.

- Uważam, że będzie to długotrwały trend ściśle związany z trendem prozdrowotnym, który wzmacniany jest przez media oraz instytucje takie jak Instytut Żywności i Żywienia oraz Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej. Specjaliści zachęcają do czytania etykiet produktów spożywczych dlatego też przemysł chce jak najbardziej polepszyć skład produktów i zwiększyć ich wartość - dodaje Hanna Stolińska – Fiedorowicz.

Zdaniem ekspertki zdrowa dieta obfituje w wiele produktów bogatych w określone witaminy i składniki mineralne potocznie nazywane superfoods. - Są to produkty, które w jednostce masy lub objętości zawierają szczególnie dużo danego składnika i chociaż nie są spożywane każdego dnia i w niewielkich ilościach mogą stanowić dobre źródło danego składnika odżywczego w diecie. Zastanawiamy się czy stosowanie tych super foods ma znaczenie i jest niezbędne. Bardzo modne stały się takie produkty jak np nasiona chia, konopie, wodorosty, spirulina, młody jęczmień, komosa ryżowa, amarantu itp. Są to produkty unikalne, ale też dość drogie co jeszcze wciąż odstrasza konsumentów dzieląc ich na grupy zamożności - wylicza Hanna Stolińska-Fiedorowicz. I dodaje, że część konsumentów kupuje te produkty w celu spróbowania, a regularne spożycie obserwuje się np. wśród sportowców, małych dzieci czy kobiet w okresie ciąży i karmienia- czyli grupy osób o specjalnych zaleceniach żywieniowych.

- Koszt produktów z superfoods jest wyższy również dlatego, iż ich skład jest korzystniejszy np. pod względem zawartości konserwantów mających wydłużyć trwałość produktu. Bez problemu zagraniczne nowinki możemy zastąpić również wartościowymi polskimi super foods. Należą do nich: jarmuż, kasza gryczana, kasza jaglana, porzeczki i jagody, siemię lniane, ciecierzyca, orzechy włoskie, a nawet niedoceniany olej rzepakowy - zapewnia.

 

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (22 010) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 269)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH