Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Jak skutecznie promować konieczność spożycia owoców i warzyw?

  • Autor: www.portalspozywczy.pl
  • Data: 26-09-2017, 12:38
Jak skutecznie promować konieczność spożycia owoców i warzyw?
fot. shutterstock

Problem niskiego spożycia owoców i warzyw dotyka również krajów, gdzie dostępność tych surowców jest na wysokim poziomie. Dlatego ważna jest edukacja społeczeństwa oraz odpowiednie działania promocyjne - zapewniali eksperci podczas XIII Międzynarodowego Kongresu Promocji Owoców i Warzyw.

Jyrki Jalkanen, prezes fińskiego Stowarzyszenia Glasshouse Growers Organization, podkreśla, że ważnym elementem strategii promocji warzyw i owoców jest ich widoczność. - Dlatego jedna ze znanych sieci sklepów w Finlandii prowadzi program pilotażowy, w którym warzywa i owoce zostały ulokowane tuż przy sklepowych kasach, tak aby wykształcić nawyk sięgania po wartościowe dla zdrowia produkty - mówił podczas XIII Międzynarodowego Kongresu Promocji Owoców i Warzyw.

Istotnym elementem tego typu inicjatyw są także działania skierowane do dzieci, o czym mówiła podczas kongresu m.in. dr Saida Barnat – wiceprzewodnicząca Komitetu Promocji i Komunikacji Freshfel, wicedyrektor APRIFEL z Francji, gdzie stworzono kompleksowy program działań z wykorzystaniem nowoczesnych narzędzi o szerokim dotarciu. W rekomendacji wielu krajów są obok świeżych warzyw i owoców swoje miejsce mają również niskoprzetworzone produkty z owoców i warzyw takie jak np. soki, musy, przeciery, surówki, sałatki, mrożonki, celem zapewnienia szerszego dostępu do różnorodnych produktów z owoców i warzyw, a tym samym zwiększenia ich spożycia. Jak podsumował Jaklnen – Warzywa i owoce należy spożywać przede wszystkim dlatego, aby populacje świata były zdrowsze i miały lepsze życie.

Przypomnijmy, że zdaniem ekspertów im wyższe spożycie warzyw i owoców, tym dłuższe życie – przy 7 porcjach dziennie ryzyko przedwczesnej śmierci spada nawet aż o 42%. - Nie należy czekać do 50 roku życia ze zwiększeniem spożycia warzyw i owoców – zapewnia  dr Katarzyna Stoś, prof. IŻŻ – z-ca dyrektora ds. Bezpieczeństwa Żywności i Suplementów Diety z Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (26 045) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 267)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH