Partnerzy portalu partner portalu partner portalu partner portalu

Partner serwisu

partner serwisu
Owoce i warzywa

Jedzenie zielonych liści pomaga zapobiegać zwyrodnieniu plamki żółtej

Spożywanie azotanów pochodzenia roślinnego, znajdujących się głównie w zielonych warzywach liściastych i burakach, sprzyja zmniejszeniu ryzyko zachorowania na zwyrodnienie plamki żółtej (AMD) - wynika z badania przeprowadzonego w Westmead Institute for Medical Research (Australia).

Jedzenie zielonych liści pomaga zapobiegać zwyrodnieniu plamki żółtej
fot. shutterstock

Jego wyniki pojawiły się w najnowszym wydaniu pisma "Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics".

Naukowcy pod kierunkiem prof. Bamini Gopinath przeprowadzili wywiady z ponad 2000 mieszkańców Australii w wieku powyżej 49 lat, po czym przez kolejnych 15 lat obserwowali ich zdrowie.

Okazało się, że osoby, które codziennie zjadały od 100 do 142 mg azotanów roślinnych, miały o 35 proc. mniejsze ryzyko rozwinięcia się wczesnej fazy AMD niż osoby, które spożywały mniej niż 69 mg tych substancji dziennie.

Według prof. Gopinath związek między azotanami roślinnymi a zwyrodnieniem plamki żółtej może mieć istotne implikacje. "Jako pierwsi wykazaliśmy, że obecność azotanów w diecie wpływa na ryzyko degeneracji plamki - mówi badaczka. - Jeśli nasze wyniki zostaną potwierdzone, włączenie produktów bogatych w azotany, czyli przede wszystkim zielonych warzyw liściastych oraz buraków, może być prostą strategią ograniczającą ryzyko wczesnego zwyrodnienia plamki żółtej".

Autorka pracy dodaje, że szpinak ma około 20 mg azotanów w 100 g, a burak prawie 15 mg azotanów w 100 g.

Co ważne, w badaniach nie wykazano żadnych dodatkowych korzyści dla osób, które spożywały dziennie więcej niż 142 mg azotanów roślinnych. Nie wykazano również żadnych znaczących związków pomiędzy azotanami a późnym stadium AMD lub pomiędzy azotanami innymi niż roślinne a ryzykiem AMD.

Zwyrodnienie plamki żółtej uważa się za trzecią przyczynę ślepoty na świecie i pierwszą w państwach wysokouprzemysłowionych. Wiek jest jej najsilniejszym znanym czynnikiem ryzyka - choroba rozwija się najczęściej po ukończeniu 50 lat. Obecnie nie ma na nią lekarstwa.

Podobał się artykuł? Podziel się!

więcej informacji:

warzywa RSS ALERT    /    liście RSS ALERT    /    zdrowie RSS ALERT    /    buraki RSS ALERT    /    szpinak RSS ALERT

KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.159.44.54
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

portale w grupie

subskrybuj portalspozywczy.pl

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku

Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.