Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

JHARS: Liczne nieprawidłowości w znakowaniu przypraw

  • Autor: portalspozywczy.pl
  • Data: 30-04-2009, 12:57
JHARS: Liczne nieprawidłowości w znakowaniu przypraw
Źródło: Flickr.com

Inspektoraty Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych sprawdziły jakość przypraw na polskim rynku. Aż 33,8 proc. skontrolowanych partii było źle oznakowanych.

Kontrolę przeprowadzono w 44 podmiotach, w tym w: 35 zakładach produkcyjnych, 6 przedsiębiorstwach paczkujących oraz 3 podmiotach prowadzących składowanie oraz import. W zakresie oceny organoleptycznej oraz badań fizykochemicznych sprawdzono 143 partie przypraw o łącznej masie 28,5 ton, a w zakresie znakowania - 213 partii przypraw o łącznej masie 21,6 ton.

W przypadku oceny organoleptycznej oraz parametrów fizykochemicznych wyniki kontroli nie były najgorsze, nieprawidłowości stwierdzono niewiele. Gorzej wypadła kontrole znakowania , gdzie stwierdzono, że 72 partie przypraw o posiadało nieprawidłowe oznakowanie. Stanowiło to 33,8 proc. ogółem skontrolowanej ilości partii.

W związku z wykrytymi nieprawidłowościami inspektoraty JHARS nałożyły na firmy min. 31 mandatów karnych, na łączną kwotę 6 5 tys. zł, 28 decyzji zakazujących wprowadzenia przypraw do obrotu, 8 decyzji nakazujących zniszczenie przeterminowanych przypraw, 5 decyzji nakazujących poddanie przypraw zabiegom prawidłowego oznakowania oraz 3 decyzje określające stopień i rodzaj wad.

Ponadto w przypadku 12 podmiotów, wojewódzkie inspektoraty JHARS przekazały informację o nie zgłoszeniu faktu paczkowania przypraw do Okręgowych Urzędów Miar.

Kontrole w zakresie jakości handlowej przypraw przeprowadzone w III kwartale 2008 roku, wykazały liczne nieprawidłowości, przede wszystkim w znakowaniu artykułów. Niezgodności te dotyczyły głównie braku cech identyfikacyjnych i charakterystyki jakościowej.

W porównaniu do kontroli jakości handlowej przypraw przeprowadzonej w 2007 roku znacząco poprawiła się jakość handlowa przypraw, natomiast na wysokim poziomie utrzymuje się nieprawidłowe oznakowanie.

Jakość przypraw poprawiła się o 10,5 punktu procentowego w porównaniu do wyników kontroli z 2007 roku. Przyprawy nie odpowiadały deklaracji producentów przede wszystkim z powodu niewłaściwych parametrów fizykochemicznych, głównie zaniżonej zawartości olejków eterycznych oraz zawyżonej zawartości popiołu.

Nadal utrzymuje się wysoki procent nieprawidłowości w zakresie znakowania (33,8 proc. skontrolowanych partii). Wskaźnik nieprawidłowo oznakowanych opakowań zwiększył się o 3,2 punktów procentowych w stosunku do 2007 roku. Błędy popełniane przez producentów mogą wskazywać na niedostateczną znajomość obowiązujących w tym zakresie przepisów prawa lub też, nie przywiązywania należytej uwagi do oznakowania opakowań z przyprawami.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ INFORMACJI

KOMENTARZE: (1)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • zwolennik polskiego miesa 30-04-2009, 17:43:
Do IJHARS ....
proponuję przyjrzeć się klasyfikacji tusz wieprzowych w ubojniach kuj-pom. Tam nieraz dzieją się dziwne rzeczy

Zobacz wszystkie komentarze (1)

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (23 746) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 267)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH