Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Kanadyjscy naukowcy: Słodziki tuczą i szkodzą sercu

  • Autor: PAP
  • Data: 18-07-2017, 14:52
Kanadyjscy naukowcy: Słodziki tuczą i szkodzą sercu
fot. shutterstock.com

Stosowanie sztucznych środków słodzących takich jak: aspartam, sukraloza czy stewia, zwiększa ryzyko otyłości, cukrzycy, nadciśnienia i chorób serca - wynika z badań opublikowanych przez "Canadian Medical Association Journal".

Coraz częściej stosowane słodziki mogą negatywnie odbić się na naszym zdrowiu poprzez wpływ na metabolizm, mikrobiom jelitowy i apetyt - przekonują naukowcy z kanadyjskiego University of Manitoba.

Przeprowadzili oni analizę 37 dotychczasowych badań, w których wzięło udział łącznie ponad 400 tys. osób i które trwały średnio 10 lat. Jedynie siedem z tych prac miało charakter randomizowany i kontrolowany. W tych z kolei wzięły udział 1003 osoby i trwały one średnio sześć miesięcy.

Rezultaty nie tylko nie wykazały pozytywnego wpływu słodzików na utratę zbędnych kilogramów, ale w perspektywie długoterminowej wręcz wskazywały na ich związek z nadwagą i otyłością, a także wysokim ciśnieniem tętniczym, cukrzycą i chorobami układu sercowo-naczyniowego.

"Choć miliony osób regularnie stosują słodziki, stosunkowo mało osób uczestniczyło w badaniach klinicznych dotyczących wpływu tych produktów na zdrowie. Z naszej analizy wynika, że wyniki badań klinicznych nie wykazują jasnego pozytywnego wpływu sztucznych substancji słodzących na kontrolowanie wagi" - mówi autor dr Ryan Zarychanski.

Kanadyjczycy rozpoczęli już także badania dotyczące wpływu słodzików spożywanych przez kobiety w ciąży na metabolizm, wagę i mikrobiom jelitowy noworodków.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE: (3)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • Demerara 05-08-2017, 11:03:
Stewia jako roslina (liście) jest naturalna, ale do napojów i innych produktów dodaje się glikozydy stewiowe, czyli tzw stewiole. To związki chemiczne polegające na ekstrakcji słodzika i w żadnym wypadku nie jest to naturalne, a zgodnie ze wskazaniami w niczym nie pomaga. Skoki glukozy we krwi i zwiększone zapotrzebowanie na tłuszcze negatywnie wpływają na nasz organizm. W końcu ktoś otwarcie o tym pisze.
  • Ewelina 19-07-2017, 12:42:
Z ciekawości dotarłam do tej publikacji. Niestety nie znalazłam informacji o tym, że materiał doświadczalny (w tym przypadku ludzie), otrzymywali przez cały okres doświadczenia zbilansowaną dawkę pokarmową dostosowaną do wieku i płci. Skąd wiec pewność, że słodziki negatywnie oddziałują na organizm?

I również muszę się odnieść do stewia - nie jest to słodzik sztuczny.
  • aga 19-07-2017, 10:15:
Dlaczego w artykule stewia została zaliczona do sztucznych słodzików? Przecież to naturalna roślina i już wielokrotnie czytałam, że wyciąg z niej jest zdrowym zamiennikiem cukru.

Zobacz wszystkie komentarze (3)

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (22 330) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 269)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH