Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Kiszą całe życie - historia Gospodarstwa Rolnego M. Sznajder

  • Autor: MB; www.portalspozywczy.pl
  • Data: 04-08-2017, 15:36
Kiszą całe życie - historia Gospodarstwa Rolnego M. Sznajder
Rodzina Państwa Sznajderów/ fot. Żelazna studio

W dobie pędu i chaosu zapewne każdy z nas ma czasami ochotę zostawić wszystko i uciec...w Bieszczady albo gdziekolwiek. Emilia Chmura jak pomyślała tak zrobiła i pewnego dnia rzuciła (niemal) wszystko, łącznie z korpo pracą w stolicy i wróciła wraz z mężem i trzema córeczkami do swoich kiszonkowych korzeni, do Karnic w Dolinie Baryczy, by nadać logo kiszonkom, które jej rodzinne gospodarstwo produkuje od ponad 50 lat. Coraz więcej „lokalsów” wie, że jak ogórki lub kapusta – to najlepiej od Sznajderów. Teraz pani Emilia robi wszystko co w jej mocy, żeby dowiedziała o tym również reszta Polski.

- Tradycję kiszenia zapoczątkował nasz dziadek Stefan Sznajder w latach 50-tych ubiegłego wieku. Nasze pola znajdują się na obszarze Parku Krajobrazowego Doliny Baryczy, jednego z największych w Europie kompleksów stawów rybnych i największego w Polsce ornitologicznego rezerwatu. Obecnie już trzecie pokolenie w naszej rodzinie sieje, sadzi, a później zbiera i kisi kapustę i ogórki. W recepturze kiszenia nic się nie zmieniło od wielu lat. Jest tak prosta, jak była, bez nowoczesnych chemicznych dodatków, bez konserwantów, przyspieszaczy fermentacji, czy wybielaczy. Ogórki kisimy latem, kapustę kisimy jesienią, nie kwasimy octem, nie kwasimy na szybko – to powolny proces kiszenia jest sekretem prawdziwego smaku – zapewnia Emilia Chmura, odpowiedzialna za pr i marketing w Gospodarstwie Rolnym M. Sznajder.

 

Emilia Chmura po finansowych studiach we Wrocławiu wyjechała do stolicy, gdzie przez kilka lat pracowała w dużych korporacjach. Wtedy też poznała swojego przyszłego męża. - Mąż pochodzi z rodziny sadowniczej i od zawsze ciągnęło go do natury. Zresztą oboje często tęskniliśmy za życiem poza laptopem. Życie w Warszawie polubiłam trochę dopiero wtedy, kiedy kupiliśmy w centrum miasta ogródek działkowy, gdzie spędzaliśmy sporo czasu, zasadziliśmy nawet ogórki, cukinie, truskawki. Jednak nigdy tak naprawdę nie mogłam się zaaklimatyzować w tym mieście – przyznaje Emilia Chmura.

 

Momentem dla niej przełomowym było pojawienie się jej trzech córek na świecie. - To w Warszawie przeżyłam wszystkie trzy ciąże, w czasie których miałach ogromną ochotę na kiszonki. I wówczas miałam ogromny kłopot ze znalezieniem satysfakcjonującego mnie smaku w Warszawie. Wtedy zrozumiałam dwie istotne rzeczy: że wyprowadzka z Warszawy będzie dla mnie czymś naturalnym a poza tym dotarło do mnie, że kompletnie nie wiem co się dzieje na rynku kiszonek. Wówczas nasze gospodarstwo sprzedawało produkty w dużych beczkach no name. Dystrybutorzy przepakowywali naszą kapustę i sprzedawali ją pod swoimi szyldami. Do tamtego momentu nie zdawałam sobie sprawy, że nasz produkt jest tak wyjątkowy a kapusta ze sklepów jest po prostu wstrętna. Dotąd mi się wydawało, że kapusta to kapusta, bo żyliśmy w naszej kiszonkowej bańce – śmieje się Emilia Chmura.

KOMENTARZE: (1)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • pop 07-08-2017, 16:12:
Brawo, powodzenia!

Zobacz wszystkie komentarze (1)

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (20 259) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 269)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH