Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Konsumpcja owoców i warzyw w Polsce i Europie jest za niska

  • Autor: www.portalspozywczy.pl
  • Data: 20-09-2017, 11:01
Konsumpcja owoców i warzyw w Polsce i Europie jest za niska
fot. materiały prasowe

- Warzywa i owoce powinny stanowić podstawę zbilansowanej diety, niestety niskie spożycie produktów z tych grup stanowi problem globalny. W większości krajów w Europie i na świecie nie spożywa się owoców i warzyw w wystarczających ilościach, konsumpcja jest niższa niż rekomendowane przez WHO minimum 400 g dziennie na osobę. Dlatego kraje prowadzą działania na rzecz zwiększenia konsumpcji produktów z tych grup, w celu poprawy jakości życia - alarmowali eksperci podczas XIII Międzynarodowego Kongresu Promocji Warzyw i Owoców.

19 września w Warszawie, rozpoczął się XIII Międzynarodowy Kongres Promocji Warzyw i Owoców. Wydarzenie organizowane co roku w innym miejscu na świecie, tym razem odbywa się w Polsce, gdzie uznani eksperci merytoryczni z 30 krajów świata omawiają tematy związane z m.in. spożyciem oraz wartością odżywczą warzyw i owoców, a także światowe trendy w konsumpcji warzyw i owoców. W pierwszych godzinach Kongresu została podpisana deklaracja na rzecz wspierania oraz promowania idei spożycia owoców i warzyw. 

Podczas uroczystego otwarcia Kongresu przedstawiciele państw członkowskich sojuszu AIAM5 podpisali wypracowaną wcześniej Deklarację. W dokumencie tym zobowiązano się wspierać wszelkie działania oraz inicjatywy promocyjno-informacyjne, mające na celu zwiększenie spożycia warzyw i owoców poprzez wymianę dobrych praktyk, w szczególności popularyzację idei „5 a day”. Jest to szczególnie ważne, ze względu na to, że warzywa i owoce mają realne znaczenie w walce z chorobami dietozależnymi oraz chorobami niezakaźnymi. Dlatego też w Deklaracji członkowie Sojuszu zobowiązują się m.in. do wspierania inicjatywy Międzynarodowego Roku Warzyw i Owoców poprzez skierowane do krajowych rządów działań podejmowanych w ramach Globalnego Planu Działania na rzecz Zapobiegania i Kontroli Chorób Niezakaźnych 2013-2020 (Global Plan of Action for the Prevention and Control of NCDs 2013-2020).

- Naszym celem jest zwrócenie uwagi rządów poszczególnych krajów, instytucji i władz międzynarodowych oraz przedstawicieli różnych sektorów na to, jak ważnym tematem jest kwestia spożycia warzyw i owoców. Co roku spotykamy się na Kongresie, by podsumować nasze aktywności oraz podpisać Deklarację dotyczącą tego, czym zajmowaliśmy się w ciągu całego roku – powiedział Manuel Monino Gomez Koordynator AIAM5 Globalnego Sojuszu na rzecz Promocji Konsumpcji Owoców i Warzyw „5 a day”.

KOMENTARZE: (1)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • Andy 20-09-2017, 13:21:
A co się pokazuje w programach kulinarnych? Porcja to 180 g mięsa i 50g warzyw.

Zobacz wszystkie komentarze (1)

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (26 487) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 267)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH