Konsumpcja owoców i warzyw we Włoszech na stabilnym poziomie
W 2008 roku Włosi zakupili łącznie 4,511 mln ton świeżych owoców wobec 4,513 mln ton rok wcześniej. W analogicznym okresie zakupy warzyw wynosiły odpowiednio 3,697 mln ton w 2008 roku i 3,721 mln ton w 2007 roku - podaje FAMMU/FAPA.
Najchętniej w minionym roku kupowane były jabłka - 846,2 tys. ton oraz pomarańcze - 628,3 tys. ton i banany - 461,8 tys. ton. Pozostałe zakupy owoców prezentowały się następująco gruszki - 371,8 tys. ton, następnie arbuzy - 368,8 tys. ton, brzoskwinie - 258,5 tys. ton, mandarynki - 252,3 tys. ton, melony - 217,7 tys. ton oraz cytryny - 186,6 tys. ton i winogrona - 177,0 tys. ton.
Spośród warzyw w zakupach dominowały pomidory - 579,7 tys. ton, różnego rodzaju sałaty - 383,9 tys. ton oraz cukinia 237,1 tys. ton. Pozostałe ilości stanowił między innymi koper włoski - 176,4 tys. ton, bakłażany - 166,8 tys. ton, a także słodka papryka - 162,7 tys. ton. W 2008 roku średnia cena płacona za 1 kg owoców wynosiła 1,52 euro i była o 9 proc. wyższa niż w 2007 roku i aż o 35 proc. wyższa niż w 2000 roku. Natomiast w przypadku średniej ceny płaconej za warzywa świeże była ona niższa wobec poprzedniego roku o 1 eurocenta i wyniosła 1,75 euro/kg, jednak aż o 40 proc. większa niż przed ośmioma laty.

KOMENTARZE
Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!