Konsumpcja warzyw i owoców w Belgii wzrosła
Jak wynika najnowszych danych w minionym roku spożycie świeżych warzyw w Belgii wzrosło o 4,7 proc. a świeżych owoców zmniejszyło się o około 1,5 proc. w stosunku do roku poprzedniego - informuje FAMMU/FAPA na podstawie: Primeur.
W 2009 roku średnio na 1 Belga przypadło 138,4 kg skonsumowanych świeżych owoców i warzyw, w tym 77,2 kg stanowiły owoce, a pozostała ilość 61,2 kg to warzywa.
Spośród najchętniej spożywanych warzyw pierwsze miejsce w 2009 roku zajęły pomidory z wynikiem 10,4 kg/osobę i było to o 0,5 kg więcej niż w roku 2008. Na drugim miejscu znalazła się marchew - 9,5 kg/osobę, następnie cebula - 6,8 kg/osobę, endywia - 6,3 kg/osobę, sałata - 3,7 kg/osobę oraz 2,7 kg pory i 2 kg pieczarki.
W przypadku sektora owoców największym powodzeniem cieszyły się w 2009 roku w Belgii jabłka - 16,1 kg skonsumowanych na osobę owoców, następnie pomarańcze - 13,7 kg/osobę, banany - 11,7 kg/osobę, 5,7 kg/osobę mandarynki, niecałe 5 kg gruszki, 3,3 kg
winogrona oraz 2,9 kg owoce kiwi i 2,5 kg brzoskwinie i nektarynki łącznie.

KOMENTARZE
Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!