REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Kontrola IJHARS: Następił wzrost nieprawidłowości w zakresie jakości handlowej przetworów owocowych

  • Autor: www.portalsozywczy.pl/ IJHARS
  • Data: 20-10-2011, 08:26
Kontrola IJHARS: Następił wzrost nieprawidłowości w zakresie jakości handlowej przetworów owocowych
Kontrola przetworów owocowych i warzywnych mająca na celu sprawdzenie jakości handlowej tych produktów, wykazała znaczącą liczbę nieprawidłowości

Zgodnie z rocznym ramowym planem kontroli Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych na 2011 rok, w II kwartale 2011 roku, wszystkie wojewódzkie inspektoraty JHARS przeprowadziły kontrolę jakości handlowej przetworów owocowych i warzywnych, z uwzględnieniem produktów z grupy Premium.

REKLAMA

Celem kontroli było zbadanie jakości handlowej przetworów owocowych i warzywnych, ze szczególnym uwzględnieniem dżemów, konfitur, powideł oraz warzyw konserwowych, marynowanych i sałatek, na zgodność z obowiązującymi przepisami oraz deklaracjami producentów.

Kontrolą objęto przetwory owocowe i warzywne pochodzące z 69 zakładów przetwórczych. Nieprawidłowości ujawniono w 44 podmiotach (tj. 64% ogółu skontrolowanych).

Deklaracji jakościowych w zakresie oceny organoleptycznej oraz / lub parametrów fizykochemicznych nie spełniało 13% ogółu sprawdzonych partii, w tym: 11% skontrolowanych partii przetworów owocowych oraz 15% skontrolowanych partii przetworów warzywnych. Nieprawidłowe oznakowanie stwierdzono w przypadku 31% ogółu sprawdzonych partii, w tym: 39% skontrolowanych partii przetworów owocowych i 28% skontrolowanych partii przetworów warzywnych.

Zastosowanie składników w ilości innej niż deklarowano, zaniżenie masy netto artykułu, nieprawidłowa obróbka surowca oraz stosowanie surowców o niewłaściwej jakości są wynikiem zaniedbań i nieprawidłowości wynikających z samego procesu wytwarzania przetworów, bądź zamierzonego działania przedsiębiorców, którego celem jest oszukanie odbiorcy finalnego. Ujawnione nieprawidłowości potwierdzają przypadki braku zgodności jakości artykułu z deklaracją producenta.

W toku kontroli znakowania ujawniono wiele nieprawidłowości, które mogły wprowadzić konsumenta w błąd, np. brak wskazania składnika alergennego, podanie nazwy produktu niezgodnej z przepisami bądź specyfikacją lub dokumentem normalizacyjnym, brak procentowej zawartości składnika lub składników podkreślonych w oznakowaniu w formie graficznej lub pisemnej.

Niepokojącym jest fakt wydłużania terminów ważności przetworów owocowych i warzywnych, który świadczy o nieuczciwości producentów.

Porównując wyniki niniejszej kontroli z kontrolami przeprowadzonymi w 2008 roku oraz 2010 roku można zauważyć wzrost nieprawidłowości w zakresie jakości handlowej przetworów owocowych. W przypadku przetworów warzywnych procent partii niezgodnych z deklarowanymi parametrami jakościowymi jest identyczny jak w roku poprzednim.

Udział partii przetworów warzywnych nieprawidłowo oznakowanych jest znacznie mniejszy (tj. o 21 punktów procentowych) w porównaniu z poprzednim rokiem. Należy jednak podkreślić różnicę w zakresie skontrolowanego asortymentu w poszczególnych latach. W 2008 roku oraz w toku przedmiotowej kontroli sprawdzono przede wszystkim znakowanie warzyw konserwowych, a w 2010 roku warzyw marynowanych.

WIĘCEJ INFORMACJI

KOMENTARZE: (1)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • adam 20-10-2011, 11:15:
Ci urzędnicy z Inspekcji J HARS we wszystkich producentach widzą oszustów i działających na szkodę konsumenta. Przez rozgłaszanie takich negatywnych opini o polskich producentach tworzą sabotaż gospodarczy przyczyniając się do odwracania sie zachodnich odbiorców polskich produktów widzących nasze produkty jako pofałszowane i złej jakości. Takimi działaniami doprowadzaja do upadku polskich firm produkcyjnych bo dzisiaj już do marketów dużo produktów przychodzi z zagranicy. Tylko te produty są o wiele gorszej jakości i nieprawidłowo oznakowane ale urzędnicy ci nie chcą tego widzieć. W końcu powinna się tym zająć ABW i prokuratura zanim wiekszość polikwiduje zakłady. Urżędnicy ci powinni zdać sobie sprawe z tego, że to producent określa datę przydatności do spożycia i on decydując czy ma być krótsza czy dłuższa bierze na siebie pełną odpowiedzailność a urzędnicy pomawiają go o wydłużanie tyerminu do spożycia jak fałszowanie w celu oszukania klienta. Panowie z inspekcji - puknijcie się w głowę albo idźcie do lekarza bo z Wami jest coś nie tak w tym chorym kraju.

Zobacz wszystkie komentarze (1)

REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (25 748) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 664)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH