Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Kostarykański rynek pomarańczy

  • Autor: FAMMU/FAPA na podstawie: USDA, freshplaza
  • Data: 27-01-2013, 17:49

W sezonie 2012/2013 zbiory pomarańczy na Kostaryce oszacowane zostały na niecałe 347 tys. ton, co dało niewielki spadek wobec ponad 367 tys. ton zebranych w sezonie 2011/2012 - informuje FAMMU/FAPA na podstawie: USDA, freshplaza.

Natomiast na kolejny sezon - 2013/2014 lokalni producenci szacują wzrost do nawet 408 tys. ton. W zasadzie
zdecydowana większość plantacji pomarańczy skoncentrowana jest w północnej części Kostaryki - w prowincji Alajuela. Największe ilości zbieranych pomarańczy są jednak w tym kraju przetwarzane, a dominującym w przetwórstwie jest mrożony sok pomarańczowy oraz niemrożony
koncentrat.

W 2011 roku Kostarykanie wyeksportowali 43,8 tys. ton soku pomarańczowego, a w okresie pierwszych dziesięciu miesięcy 2012 roku około 24,1 tys. ton tego produktu. Kostarykański sok najchętniej importują Amerykanie, spore ilości kierowane są również do Holandii, Chin oraz
państw Ameryki Środkowej i na Karaiby.

Podobał się artykuł? Podziel się!

CENY HURTOWE

WIĘCEJ INFORMACJI

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (24 340) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 267)


Polecane oferty


Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH