Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Kotaniec: Sukcesja to nadal w polskim środowisku firm rodzinnych temat bardzo skomplikowany

  • Autor: Magda Brzózka; www.portalspozywczy.pl
  • Data: 19-04-2017, 09:24
Kotaniec: Sukcesja to nadal w polskim środowisku firm rodzinnych temat bardzo skomplikowany
Włodzimierz Kotaniec, założyciel firmy Kotaniec i Łukasz Kotaniec, zarządzający firmą/ fot. Żelazna Studio

- Polscy przedsiębiorcy to są ludzie często w moim wieku, którzy sami wszystko stworzyli od początku i często ich mentalność nie pozwala im na podzielenie się swoim „dzieckiem”. Przedsiębiorcom brakuje świadomości, że działanie bez odpowiedniego ułożenia i zabezpieczenia biznesu, może doprowadzić do upadku firmy, gdy zabraknie jej założyciela – mówi w rozmowie z serwisem www.portalspozywczy.pl Włodzimierz Kotaniec, założyciel firmy Kotaniec.

Kotaniec, dawniej Folwark, to firma rodzinna, w 100 proc. z polskim kapitałem. Dwa lata temu jej założyciel oficjalnie przekazał stery swojemu starszemu synowi.

– Jesteśmy już szczęśliwie po, jednak cały proces trwał dwa lata. Przy okazji sukcesji została przeprowadzona u nas w firmie również zmiana formy prowadzenia działalności gospodarczej, wcześniej to była indywidualna działalność prowadzona przez osobę fizyczną – mojego tatę – zaznacza Łukasz Kotaniec.

Kiedy w danej firmie jest więcej niż jeden sukcesor i kiedy przy okazji sukcesji chce się pozabezpieczać majątki prywatne, rodzi to kolejne trudne sytuacje i wymaga wielu niestandardowych zadań, które z kolei wymagają wsparcia ze strony specjalistów.

Jak zapewnia zarządzający firmą wszystkie oczekiwania firmy związane z dziedziczeniem zostały zaspokojone. - Pozornie może się wydawać, że nasza struktura jest teraz skomplikowana. Na podstawie gospodarstwa Folwark powstało siedem spółek, które pozwoliły na to, żeby zgodnie z prawem, bez obciążeń fiskalnych, majątki prywatne pozabezpieczać. Dzisiaj funkcjonujemy w sposób transparentny i wiemy kto za co odpowiada – wylicza Łukasz Kotaniec.

Sukcesorów było dwóch. Łukasz Kotaniec przejął zarządzanie firmą Kotaniec, drugi syn w życiu firmy aktywnie nie uczestniczy.

Z sektorem spożywczym rodzina Państwa Kotańców miała do czynienia od początku swojej przygody z przedsiębiorczością. Najpierw w latach wszelkiego deficytu prowadziła sklep rolno-spożywczy. Następnie w 1986 r. zakupiła linię do produkcji majonezu w Drzewicy. - Metodą prób i błędów udało się uruchomić w 1986 r. produkcję majonezu detalicznego w słoikach w pod marką Korona – wspomina Włodzimierz Kotaniec. Z kolei w 1989 r. kupiła teren byłego folwarku rodziny Chełmońskich, która po wojnie została zmuszona do jego opuszczenia.

O historii powstania firmy Kotaniec przeczytasz w kolejnym numerze Rynku spożywczego.

 

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (22 606) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 266)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH