Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Kotaniec: Sukcesja to nadal w polskim środowisku firm rodzinnych temat bardzo skomplikowany

  • Autor: Magda Brzózka; www.portalspozywczy.pl
  • Data: 19-04-2017, 09:24
Kotaniec: Sukcesja to nadal w polskim środowisku firm rodzinnych temat bardzo skomplikowany
Włodzimierz Kotaniec, założyciel firmy Kotaniec i Łukasz Kotaniec, zarządzający firmą/ fot. Żelazna Studio

- Polscy przedsiębiorcy to są ludzie często w moim wieku, którzy sami wszystko stworzyli od początku i często ich mentalność nie pozwala im na podzielenie się swoim „dzieckiem”. Przedsiębiorcom brakuje świadomości, że działanie bez odpowiedniego ułożenia i zabezpieczenia biznesu, może doprowadzić do upadku firmy, gdy zabraknie jej założyciela – mówi w rozmowie z serwisem www.portalspozywczy.pl Włodzimierz Kotaniec, założyciel firmy Kotaniec.

Kotaniec, dawniej Folwark, to firma rodzinna, w 100 proc. z polskim kapitałem. Dwa lata temu jej założyciel oficjalnie przekazał stery swojemu starszemu synowi.

– Jesteśmy już szczęśliwie po, jednak cały proces trwał dwa lata. Przy okazji sukcesji została przeprowadzona u nas w firmie również zmiana formy prowadzenia działalności gospodarczej, wcześniej to była indywidualna działalność prowadzona przez osobę fizyczną – mojego tatę – zaznacza Łukasz Kotaniec.

Kiedy w danej firmie jest więcej niż jeden sukcesor i kiedy przy okazji sukcesji chce się pozabezpieczać majątki prywatne, rodzi to kolejne trudne sytuacje i wymaga wielu niestandardowych zadań, które z kolei wymagają wsparcia ze strony specjalistów.

Jak zapewnia zarządzający firmą wszystkie oczekiwania firmy związane z dziedziczeniem zostały zaspokojone. - Pozornie może się wydawać, że nasza struktura jest teraz skomplikowana. Na podstawie gospodarstwa Folwark powstało siedem spółek, które pozwoliły na to, żeby zgodnie z prawem, bez obciążeń fiskalnych, majątki prywatne pozabezpieczać. Dzisiaj funkcjonujemy w sposób transparentny i wiemy kto za co odpowiada – wylicza Łukasz Kotaniec.

Sukcesorów było dwóch. Łukasz Kotaniec przejął zarządzanie firmą Kotaniec, drugi syn w życiu firmy aktywnie nie uczestniczy.

Z sektorem spożywczym rodzina Państwa Kotańców miała do czynienia od początku swojej przygody z przedsiębiorczością. Najpierw w latach wszelkiego deficytu prowadziła sklep rolno-spożywczy. Następnie w 1986 r. zakupiła linię do produkcji majonezu w Drzewicy. - Metodą prób i błędów udało się uruchomić w 1986 r. produkcję majonezu detalicznego w słoikach w pod marką Korona – wspomina Włodzimierz Kotaniec. Z kolei w 1989 r. kupiła teren byłego folwarku rodziny Chełmońskich, która po wojnie została zmuszona do jego opuszczenia.

O historii powstania firmy Kotaniec przeczytasz w kolejnym numerze Rynku spożywczego.

 

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

  • 10.

    JUBILEUSZOWA EDYCJA 14-16 maja 2018, Katowice • Spodek i MCK • Metropolia GZM

Pobierz aplikację EEC
WIĘCEJ

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (17 924) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 262)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH