Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Kryzys nie sprzyja rozwojowi rolnictwa ekologicznego

  • Autor: PAP
  • Data: 26-09-2009, 12:44
Kryzys nie sprzyja rozwojowi rolnictwa ekologicznego

Kryzys nie sprzyja rozwojowi rolnictwa ekologicznego, bo wyższe ceny tzw. zdrowej żywności są barierą dla kupujących - informuje działająca przy polskim ministrze rolnictwa Fundacja Programów Pomocy dla Rolnictwa.

Według Fundacji ostatnie dane brytyjskich organizacji monitorujących handel wskazują, że popyt na żywność ekologiczną zmniejszył się zarówno w Europie, jak i w Ameryce Północnej. Żywność taką kupują przede wszystkim średnio zamożne klasy społeczeństwa. Jednak w okresie recesji gospodarczej często zadowalają się one produktami z supermarketów.

Najwięcej żywności ekologicznej sprzedaje się w Europie, która wyprzedza pod tym względem Stany Zjednoczone i Kanadę. Popyt na ekologiczne produkty w krajach europejskich jest zróżnicowany - najwięcej kupują Niemcy (wydają na to 4,6 muld euro) oraz Brytyjczycy (2,8 mld euro). Największy procentowy udział produktów ekologicznych w stosunku do pozostałych towarów jest w Szwajcarii i Austrii (wynosi 6 proc.).

Analitycy zwracają uwagę, że w ostatnim okresie nie zwiększa się liczba producentów ekologicznych. Stanowią oni 2-3 proc. ogółu producentów rolnych. W starej Unii Europejskiej odsetek rolników wytwarzających żywność ekologiczną od 2000 r. nie zmienia się i wynosi średnio 2 proc. Najwyższy jest w Austrii (10 proc.), głównie dlatego, że pastwiska górskie uważane są za uprawy ekologiczne.

Pod znakiem zapytania pozostaje to, czy żywność ekologiczna jest rzeczywiście zdrowa. Tezę o "zdrowej" ekologicznej żywności podważył ostatnio brytyjski Urząd ds Norm Żywnościowych (FSA). Zlecił on przegląd wyników badań składu produktów spożywczych opublikowanych w ciągu ostatnich 50 lat. Okazało się, że nie ma większych różnic w wartości odżywczej bądź innych korzyści zdrowotnych produktów ekologicznych. W 55 spośród 162 opracowań, które uwzględniono w analizie, wykazane były różnice pomiędzy żywnością ekologiczną a konwencjonalną, ale były one na tyle małe, że nie miały znaczenia dla zdrowia. Nie stwierdzono też różnic w zawartości większości składników odżywczych produktów roślinnych, takich jak witamina C, wapno, żelazo.

Tymczasem w Polsce, według danych Inspektoratu Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, od 2004 r. dynamicznie rośnie liczba gospodarstw ekologicznych. W 2008 r. było ich ponad 15 tys., podczas gdy, w 2004 r. - ok. 4 tys. W stosunku do 2007 r. liczba takich gospodarstw wzrosła o 28 proc.

Fundacja (FAPA) została utworzona w 1992 roku przez polskiego ministra rolnictwa. Zajmuje się m.in. analizami ekonomicznymi z zakresu obszarów wiejskich, polityki rolnej, funkcjonowania i monitorowania rynków rolnych. Upowszechnia też informacje na temat wsi i sektora rolno-żywnościowego. Finansowana jest ze środków resortu rolnictwa oraz darowizn.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (19 924) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 270)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH