Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

KSC: Analiza gleby podstawą nawożenia

  • Autor: KSC/ www.portalspozywczy.pl
  • Data: 16-02-2015, 14:41

Stosowanie racjonalnego nawożenia, opartego na podstawie analizy glebowej, umożliwia rolnikom uzyskanie wysokich plonów przy niższych kosztach produkcji - informuje KSC.

Po zbiorze przedplonów, (późnym latem lub jesienią) wskazane jest pobranie próbek glebowych w celu wykonania analiz, określających zawartość składników pokarmowych na danym polu. Wiedza ta już w jesieni pozwoli na zastosowanie racjonalnego nawożenia wyliczonego pod potrzeby następnej uprawy. Podstawowy zakres analizy glebowej określa poziom pH, zawartość fosforu, potasu i magnezu. Można też zlecić wykonanie analizy na zawartość mikroelementów - informuje KSC Polski Cukier.

Poprawność uzyskanych wyników analizy gleby zależy w dużym stopniu od właściwego pobrania próbek. Z powierzchni 1 hektara pobiera się tylko 0,5 litra gleby, dlatego ważne jest staranne pobranie próbek jednostkowych, tak aby próbka ogólna (dostarczana do laboratorium) była jak najbardziej reprezentatywna dla badanej powierzchni. Tylko prawidłowo pobrane próbki dostarczają niezbędnych informacji w zakresie potrzeb wapnowania oraz ustalenia wysokości dawek nawozów do zastosowania.

 

Podobał się artykuł? Podziel się!

CENY HURTOWE

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze



POLECAMY W SERWISACH