Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

KSC: Branża owocowo-warzywna w Polsce rozwija się w szybkim tempie

  • Autor: www.portalspozywczy.pl
  • Data: 16-07-2013, 12:15

- W roku 2011 rynek owoców i warzyw przetworzonych i zakonserwowanych miał wartość ponad 6 mld zł. Wartość rynku wzrosła o ponad 5 proc. od roku 2010. Dynamiczny rozwój rynku przetwórstwa owoców i warzyw jest uzależniony od kilku trendów, które spółka brała pod uwagę podejmując decyzję o akwizycji. Wśród tych, które naszym zdaniem wzmacniają dobre perspektywy rynku przetwórstwa owocowo - warzywnego w Polsce jest wzmożony popyt na produkty łatwe w przygotowaniu lub też od razu gotowe do spożycia - mówi Magdalena Zawadzka, z biura promocji i PR w KSC Polski Cukier.

- Nie bez znaczenia jest też trend związany ze zwiększonym spożyciem owoców warzyw, w szczególności ludzi młodych, którzy wzbogacają swoją codzienną dietę o te produkty. Nie zapominajmy też o tradycyjnym podejściu Polaków do rodzimych produktów. Polacy są smakoszami tradycyjnej polskiej kuchni i towarzyszącej jej smaków, w postaci krajowych warzyw i owoców. Ogórki konserwowe czy kwaszone, sałatki warzywne, powidła od lat cieszą się uznaniem konsumentów - mówi Magdalena Zawadzka, z biura promocji i PR w KSC Polski Cukier.

Eksport zarówno owoców przetworzonych lub zakonserwowanych jak i warzyw przetworzonych lub zakonserwowanych systematycznie rośnie, w szczególności do krajów Unii Europejskiej oraz Europy Środkowo-Wschodniej. Z danych Ministerstwa Gospodarki wynika, że w przypadku polskiego eksportu przetworów owocowo-warzywnych w 2012 r. wysłaliśmy poza granicę 755,1 tys. ton przetworzonych owoców za kwotę 1,14 mld euro oraz 786,2 tys. ton przetworzonych warzyw za sumę 588 mln euro. W obydwu przypadkach - zarówno wysyłki przetworów z owoców jak i warzyw odnotowano wzrost wolumenu eksportu wobec roku poprzedniego.

Ponadto w minionym roku wyeksportowaliśmy sporo więcej, bo aż 97,7 tys. ton warzyw puszkowanych.

- Wnioskować można, że zapotrzebowanie na tego typu produkty będzie rosło za granicą równie dynamicznie jak do tej pory. Zwiększony popyt w kierunku żywności „wygodnej", wzmocniony trendem wzbogacania diety o owoce i warzywa, w połączeniu z tradycyjnymi recepturami i położeniem geograficznym Polski, gwarantującym dostęp do strategicznych rynków zbytu są szansą dla eksportu naszego przetwórstwa owocowo-warzywnego. Nie bez znaczenia jest także pozytywny wizerunek polskich produktów jako zdrowych i wysokiej klasy - twierdzi Magdalena Zawadzka.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (22 785) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 330)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH