REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

KSC: Branża owocowo-warzywna w Polsce rozwija się w szybkim tempie

  • Autor: www.portalspozywczy.pl
  • Data: 16-07-2013, 12:15

- W roku 2011 rynek owoców i warzyw przetworzonych i zakonserwowanych miał wartość ponad 6 mld zł. Wartość rynku wzrosła o ponad 5 proc. od roku 2010. Dynamiczny rozwój rynku przetwórstwa owoców i warzyw jest uzależniony od kilku trendów, które spółka brała pod uwagę podejmując decyzję o akwizycji. Wśród tych, które naszym zdaniem wzmacniają dobre perspektywy rynku przetwórstwa owocowo - warzywnego w Polsce jest wzmożony popyt na produkty łatwe w przygotowaniu lub też od razu gotowe do spożycia - mówi Magdalena Zawadzka, z biura promocji i PR w KSC Polski Cukier.

REKLAMA

- Nie bez znaczenia jest też trend związany ze zwiększonym spożyciem owoców warzyw, w szczególności ludzi młodych, którzy wzbogacają swoją codzienną dietę o te produkty. Nie zapominajmy też o tradycyjnym podejściu Polaków do rodzimych produktów. Polacy są smakoszami tradycyjnej polskiej kuchni i towarzyszącej jej smaków, w postaci krajowych warzyw i owoców. Ogórki konserwowe czy kwaszone, sałatki warzywne, powidła od lat cieszą się uznaniem konsumentów - mówi Magdalena Zawadzka, z biura promocji i PR w KSC Polski Cukier.

Eksport zarówno owoców przetworzonych lub zakonserwowanych jak i warzyw przetworzonych lub zakonserwowanych systematycznie rośnie, w szczególności do krajów Unii Europejskiej oraz Europy Środkowo-Wschodniej. Z danych Ministerstwa Gospodarki wynika, że w przypadku polskiego eksportu przetworów owocowo-warzywnych w 2012 r. wysłaliśmy poza granicę 755,1 tys. ton przetworzonych owoców za kwotę 1,14 mld euro oraz 786,2 tys. ton przetworzonych warzyw za sumę 588 mln euro. W obydwu przypadkach - zarówno wysyłki przetworów z owoców jak i warzyw odnotowano wzrost wolumenu eksportu wobec roku poprzedniego.

Ponadto w minionym roku wyeksportowaliśmy sporo więcej, bo aż 97,7 tys. ton warzyw puszkowanych.

- Wnioskować można, że zapotrzebowanie na tego typu produkty będzie rosło za granicą równie dynamicznie jak do tej pory. Zwiększony popyt w kierunku żywności „wygodnej", wzmocniony trendem wzbogacania diety o owoce i warzywa, w połączeniu z tradycyjnymi recepturami i położeniem geograficznym Polski, gwarantującym dostęp do strategicznych rynków zbytu są szansą dla eksportu naszego przetwórstwa owocowo-warzywnego. Nie bez znaczenia jest także pozytywny wizerunek polskich produktów jako zdrowych i wysokiej klasy - twierdzi Magdalena Zawadzka.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (23 379) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 663)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH