Partnerzy portalu
partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu
Owoce i warzywa

KSC S.A.: Zamierzamy wykorzystać uwolnienie rynku do zwiększenia produkcji cukru

- Produkcja cukru w sezonie rozpoczynającym się 1 października 2017 roku - zarówno w Polsce jak i w całej Europie - znacznie się zwiększy. W Polsce wstępne szacunki mówią o produkcji przekraczającej 2,2 miliona ton cukru przy konsumpcji około 1,7 miliona ton. W UE prognozuje się produkcję przekraczającą 20 milionów ton przy spożyciu około 17 milionów ton. Nadwyżka będzie musiała być wyeksportowana - informuje portalspozywczy.pl Sandra Malinowska, rzeczniczka Krajowej Spółki Cukrowej.

KSC S.A.: Zamierzamy wykorzystać uwolnienie rynku do zwiększenia produkcji cukru
fot. shutterstock

- Przy tak dużej nadwyżce podaży nad popytem oczywista jest presja na ceny, które niewątpliwie będą niższe niż obecnie. Również sytuacja na rynku światowym nie jest zbyt korzystna dla producentów cukru, gdyż ceny spadły do około 360 dolarów za tonę cukru białego - dodaje Sandra Malinowska.

KSC chce wykorzystać uwolnienie rynku do zwiększenia produkcji, która dotychczas była ograniczana kwotami produkcyjnymi i ekspansji zarówno na rynku europejskim jak i światowym. Spółka liczy się z trudniejszą sytuacją finansową w najbliższym sezonie, jednak jej przedstawiciele wierzą, że rynek cukru po początkowym rozchwianiu musi się ustabilizować i wówczas ci producenci, którzy wykorzystają okres uwolnienia rynku do umocnienia swojej pozycji rynkowej będą beneficjentami dobrej koniunktury. KSC chce być w tej grupie.

- Krajowa Spółka Cukrowa S.A. już od kilku lat przygotowywała się i dalej przygotowuje się do skutków uwolnienia rynku cukru. Aby podnieść wydajność i efektywność procesu produkcji w 2014 roku zamontowano w Cukrowni Werbkowice ekstraktor wieżowy o wydajności 10.000 ton/dobę, a w 2017 zbudowano dwa zbiorniki do odkładania soku gęstego o łącznej pojemności 60.000 m3. Instalacja do odkładnia soku jest już wykorzystywana w trakcie obecnej kampanii cukrowniczej. Odkładanie soku gęstego umożliwi zwiększenie przerobu dobowego, zoptymalizowanie długości kampanii,  a tym samym podniesienie efektywności zarówno po stronie cukrowni, jak i plantatora - dodaje Sandra Malinowska.

Z kolei w roku 2016 zamontowano w Cukrowni Kruszwica ekstraktor wieżowy o wydajności 12.000 ton/dobę, a w 2018 zbudowane zostaną również dwa zbiorniki do odkładania soku gęstego o łącznej pojemności 60.000 m3. W 2018 roku podobny zakres inwestycji zostanie zrealizowany w Cukrowni Nakło, a w 2019 roku w Cukrowni Krasnystaw.

Obecnie we wszystkich cukrowniach Krajowej Spółki Cukrowej S.A. przerabia się obecnie ponad 60.000 ton buraków w ciągu doby.

 Co dalej z ideą powstania Polskiego Narodowego Holdingu Spożywczego?
- Decyzja o utworzeniu Polskiego Narodowego Koncernu Spożywczego na bazie KSC S.A leży w gestii właściciela spółki tj. Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi - informuje biuro prasowe Krajowej Spółki Cukrowej.

Podobał się artykuł? Podziel się!

więcej informacji:

Krajowa Spółka Cukrowa RSS ALERT    /    Sandra Malinowska RSS ALERT    /    rynek cukru 2017 RSS ALERT    /    cukier 2017 RSS ALERT

KOMENTARZE (2)

  • cukrownik 2017-10-03 10:05:47
    Wreszcie KSC robi cos sensownego! Jeszcze zamkniecie kilku nie-rokujacych cukrowni I moze obronia sie przed konkurencja.
  • KSC jest ok! 2017-10-03 20:41:12
    Każdy cukier jest słodki ale najlepszy to Cukier Relaks !

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 18.212.239.56
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

portale w grupie

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.