Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

KSC S.A.: Zamierzamy wykorzystać uwolnienie rynku do zwiększenia produkcji cukru

  • Autor: www.portalspozywczy.pl
  • Data: 02-10-2017, 12:04
KSC S.A.: Zamierzamy wykorzystać uwolnienie rynku do zwiększenia produkcji cukru
fot. shutterstock

- Produkcja cukru w sezonie rozpoczynającym się 1 października 2017 roku - zarówno w Polsce jak i w całej Europie - znacznie się zwiększy. W Polsce wstępne szacunki mówią o produkcji przekraczającej 2,2 miliona ton cukru przy konsumpcji około 1,7 miliona ton. W UE prognozuje się produkcję przekraczającą 20 milionów ton przy spożyciu około 17 milionów ton. Nadwyżka będzie musiała być wyeksportowana - informuje portalspozywczy.pl Sandra Malinowska, rzeczniczka Krajowej Spółki Cukrowej.

- Przy tak dużej nadwyżce podaży nad popytem oczywista jest presja na ceny, które niewątpliwie będą niższe niż obecnie. Również sytuacja na rynku światowym nie jest zbyt korzystna dla producentów cukru, gdyż ceny spadły do około 360 dolarów za tonę cukru białego - dodaje Sandra Malinowska.

KSC chce wykorzystać uwolnienie rynku do zwiększenia produkcji, która dotychczas była ograniczana kwotami produkcyjnymi i ekspansji zarówno na rynku europejskim jak i światowym. Spółka liczy się z trudniejszą sytuacją finansową w najbliższym sezonie, jednak jej przedstawiciele wierzą, że rynek cukru po początkowym rozchwianiu musi się ustabilizować i wówczas ci producenci, którzy wykorzystają okres uwolnienia rynku do umocnienia swojej pozycji rynkowej będą beneficjentami dobrej koniunktury. KSC chce być w tej grupie.

- Krajowa Spółka Cukrowa S.A. już od kilku lat przygotowywała się i dalej przygotowuje się do skutków uwolnienia rynku cukru. Aby podnieść wydajność i efektywność procesu produkcji w 2014 roku zamontowano w Cukrowni Werbkowice ekstraktor wieżowy o wydajności 10.000 ton/dobę, a w 2017 zbudowano dwa zbiorniki do odkładania soku gęstego o łącznej pojemności 60.000 m3. Instalacja do odkładnia soku jest już wykorzystywana w trakcie obecnej kampanii cukrowniczej. Odkładanie soku gęstego umożliwi zwiększenie przerobu dobowego, zoptymalizowanie długości kampanii,  a tym samym podniesienie efektywności zarówno po stronie cukrowni, jak i plantatora - dodaje Sandra Malinowska.

Z kolei w roku 2016 zamontowano w Cukrowni Kruszwica ekstraktor wieżowy o wydajności 12.000 ton/dobę, a w 2018 zbudowane zostaną również dwa zbiorniki do odkładania soku gęstego o łącznej pojemności 60.000 m3. W 2018 roku podobny zakres inwestycji zostanie zrealizowany w Cukrowni Nakło, a w 2019 roku w Cukrowni Krasnystaw.

Obecnie we wszystkich cukrowniach Krajowej Spółki Cukrowej S.A. przerabia się obecnie ponad 60.000 ton buraków w ciągu doby.

 Co dalej z ideą powstania Polskiego Narodowego Holdingu Spożywczego?
- Decyzja o utworzeniu Polskiego Narodowego Koncernu Spożywczego na bazie KSC S.A leży w gestii właściciela spółki tj. Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi - informuje biuro prasowe Krajowej Spółki Cukrowej.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE: (2)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • KSC jest ok! 03-10-2017, 20:41:
Każdy cukier jest słodki ale najlepszy to Cukier Relaks !
  • cukrownik 03-10-2017, 10:05:
Wreszcie KSC robi cos sensownego! Jeszcze zamkniecie kilku nie-rokujacych cukrowni I moze obronia sie przed konkurencja.

Zobacz wszystkie komentarze (2)

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (24 340) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 267)


Polecane oferty


Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH