KSC stawia na dywersyfikację oferty
- Nasza strategia zakłada dywersyfikację działalności spółki poprzez zaangażowanie w branże przemysłu rolno-spożywczego - mówi Magdalena Zawadzka, z biura promocji i PR w KSC Polski Cukier.
Czy segment przetwórstwa warzywno-owocowego wymaga Państwa zdaniem konsolidacji?
Polska ma bardzo duży potencjał, aby stać się czołowym dostawcą owoców i warzyw na rynek unijny. Wydaje się, że poprzez ograniczone możliwości małych lub średnich zakładów przetwórczych które dominują w tym segmencie w Polsce, ten potencjał nie jest do końca wykorzystany. Trend konsolidacyjny jest nieunikniony.
Czy KSC planuje kolejne akwizycje w tym lub innym obszarze spożywczego rynku?
Zgodnie z przyjętą strategią, KSC przygotowuje się do liberalizacji rynku cukru w UE w 2017 r. Strategia zakłada dywersyfikację działalności spółki poprzez zaangażowanie w branże przemysłu rolno-spożywczego, w których jak już wcześniej podkreślaliśmy, zidentyfikowana została możliwość realizacji synergii i osiągnięcia efektu skali.


Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.