REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

KSC wyprodukowała w sezonie 2009/2010 ponad 607 tys. ton cukru

  • Autor: poratlspozywczy.pl/pr
  • Data: 11-02-2010, 15:35
KSC wyprodukowała w sezonie 2009/2010 ponad 607 tys. ton cukru

Kampanię cukrowniczą 2009/2010 prowadziło siedem oddziałów Krajowej Spółki Cukrowej, w których przerobiono 4 130 tys. ton buraków cukrowych (w tym 394 tys. ton buraków przemysłowych tj. 9,5 proc.). Ze skupionych buraków wyprodukowano ponad 607 tys. ton cukru.

REKLAMA

Najwcześniej, dnia 22 września 2009 roku, do skupu surowca przystąpiły Oddziały w Kluczewie, Kruszwicy, Malborku i Nakle, zaś w Dobrzelinie 23 września, a w Werbkowicach i Krasnymstawie - 30 września. Średnia długość kampanii dla spółki wyniosła 105 dni. Najdłuższe kampanie przeprowadzono w oddziałach Cukrownia Nakło i Cukrownia Dobrzelin - 118 dni oraz Cukrownia Kluczewo i Cukrownia Kruszwica - 116 dni. Najkrócej kampanie trwały w oddziałach: Cukrownia Werbkowice - 84 dni i Cukrownia Krasnystaw - 89 dni.

- To była dobra, chociaż chwilami trudna z racji niesprzyjającej pogody, kampania cukrownicza. Jednak jesteśmy bardzo zadowoleni z wyników, jakie osiągnęły fabryki należące do spółki. Tak satysfakcjonujące wyniki udało się osiągnąć dzięki zaangażowaniu pracowników KSC oraz udanej współpracy z naszymi partnerami, plantatorami buraka cukrowego, którzy dostarczyli nam surowiec najwyższej jakości - ocenia Marcin Kulicki, prezes zarządu Krajowej Spółki Cukrowej.

W celu obniżenia kosztów transportu, poprzez zmniejszenie promienia dowozu surowca do miejsca jego przerobu, jeszcze przed kampanią, dokonano przesunięć pomiędzy oddziałami całych rejonów plantacyjnych i poszczególnych plantatorów. Ponadto dokonano zamiany ponad 90 tys. ton buraków cukrowych z BSO. Maksymalne zapasy buraków w poszczególnych oddziałach KSC nie przekraczały trzech dób. Średnia polaryzacja skupowa wyniosła 16,56 proc. wykazując od połowy października trwałą tendencję spadkową. Przyczyną takiego stanu rzeczy były niesprzyjające kumulacji cukru w korzeniu warunki atmosferyczne panujące jesienią 2009 roku (niskie temperatury i intensywne opady deszczu i śniegu). Najwyższą polaryzację buraków osiągnięto w Cukrowni Malbork - 17,08 proc., zaś najniższa w Cukrowni Dobrzelin - 15,69 proc.

- Pod wieloma względami była to rekordowa kampania. Plon rozliczeniowy z zakończonych dostaw plantatorów KSC wyniósł średnio 54,6 ton/ha i był zróżnicowany regionalnie (od 50,7 t/ha w rejonie Krasnegostawu do 59,3 t/ha w rejonie Kluczewa). Odnotowano również najwyższy w historii Spółki plon biologiczny cukru, który wyniósł 9,04 t/ha - informuje członek zarządu KSC, Sławomir Matyjaszczyk.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (24 017) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 663)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH