REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

KSPCP pyta KUPS: O ile trzeba zmniejszyć produkcję porzeczek, by była opłacalna

  • Autor: www.portalspozywczy.pl
  • Data: 24-07-2015, 15:54
KSPCP pyta KUPS: O ile trzeba zmniejszyć produkcję porzeczek, by była opłacalna
KSPCP wysao zapytanie do KUPSu o ile trzeba zmniejszyć produkcję porzeczek, żeby była opłacalna?/ fot. shutterstock

Krajowe Stowarzyszenie Plantatorów Czarnej Porzeczki napisało list do Krajowej Unii Producentów Soków oraz Krajowego Stowarzyszenia Przetwórców Owoców i Warzyw z zapytaniem o ile powinna się zmniejszyć powierzchnia upraw aby była opłacalna

REKLAMA

Nie jest tajemnicą, że sytuacja plantatorów czarnej porzeczki od kilku lat jest tragiczna. Dlatego Krajowe Stowarzyszenie Plantatorów Czarnej Porzeczki wystosowało list do Krajowej Unii Producentów Soków oraz Krajowego Stowarzyszenia Przetwórców Owoców i Warzyw z zapytaniem o ile powierzchnia upraw powinna zostać zmniejszona aby przemysł przetwórczy mógł stosować takie ceny, aby były opłacalne dla producentów.

Wiesław Błocki, prezes KSPCP, alarmuje w liście, że stowarzyszenie rozpoczęło starania o pozyskanie środków finansowych na dopłaty dla producentów zdecydowanych na zmianę profilu produkcji poprzez całkowitą likwidację bądź zmniejszenie wielkości plantacji.

– Przez lata koronnym argumentem zakładów przetwórczych, usprawiedliwiającym niskie ceny, była i jest stale powiększająca się powierzchnia nasadzeń porzeczki. W związku z tym prosimy o możliwie szybką odpowiedź na pytanie o ile produkcja czarnej porzeczki powinna być zmniejszona aby proponować ceny opłacalne dla producentów? – podkreśla Bocki.

Jego zdaniem ta informacja jest niezbędna do określenia wielkości powierzchni plantacji i poziomu produkcji owoców w kraju, bezpiecznej dla zachowania równowagi rynkowej, a tym samym stabilizacji cen na owoce porzeczki czarnej.

- Czekamy na odpowiedź do 28 lipca, z uwagi na krótki czas jaki mamy na złożenie do wniosku do MRiRW o pozyskanie środków na zmianę profilu produkcji, przez zdecydowanych na to producentów czarnej porzeczki – alarmuje Wiesław Błocki.

Brak odpowiedzi na postawione pytanie będzie, według niego, rozumiane jako zaprzeczenie istnienia tego zjawiska w Polsce.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (25 403) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 664)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH