Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

KUPS namawia do pici soków z polskich jabłek

  • Autor: KUPS
  • Data: 27-08-2014, 20:01

Jedz jabłka, pij soki jabłkowe i cydr - takie hasło proponuje Stowarzyszenie Krajowa Unia Producentów Soków. Zdaniem jej przedstawicieli w kampanii na rzecz zagospodarowania jabłek nie można zapomnieć o piciu soków, nektarów i napojów z polskich jabłek.

W Polsce aż 260 tysięcy ton polskich jabłek wykorzystuje się do produkcji soków i nektarów (140 tysięcy ton) oraz napojów (120 tysięcy ton). Przeciętny Polak wypija ok. 3 litry soków i nektarów jabłkowych na rok. Sok jabłkowy to drugi smak wybierany przez Polaków najczęściej - po pomarańczy (wg danych Nielsen czerwiec 2014). Do produkcji 1 litra soku jabłkowego potrzeba ok. 6 jabłek kupowanych u polskich dostawców rolnych. Zwiększenie spożycia soków jabłkowych to także dobry sposób na zagospodarowanie w Polsce nadpodaży jabłek z powodu embarga w Rosji. Gdyby podwoić spożycie tylko soków i nektarów z jabłek, to potrzebowalibyśmy na ten cel około 140 tys. ton jabłek, a to już spora ilość do zagospodarowania.

W Polsce wytwarza się 290 tys. ton zagęszczonego soku jabłkowego, do produkcji którego wykorzystuje się ponad 2 mln ton jabłek. Z tego aż 260 tysięcy ton polskich jabłek wykorzystuje się do produkcji soków i nektarów (140 tysięcy ton) oraz napojów (120 tysięcy ton). Rynek soków
w Polsce od kilku lat spada. Przeciętny Polak wypija ok. 11,7 litrów soków na rok na osobę (0,9 l na miesiąc), co daję średnio ok. 32 ml soku dziennie, czyli znacznie mniej niż rekomendowana przez ekspertów ds. żywienia ilość soku 200 ml na dzień. W krajach Unii Europejskiej konsumpcja soków wynosi ok. 13,4 litrów na rok na osobę (dla porównania soków i nektarów łącznie w Unii Europejskiej wypija się 21 litrów, Ameryce Północnej 27 litrów, w Ameryce Południowej 5 litrów |i tylko 2 litry w Azji i Pacyfiku - (AIJN 2013 Liquid Fruit, Market Report).

Julian Pawlak, prezes Krajowej Unii Producentów Soków:, podkreśla, że sok jabłkowy to drugi smak wybierany przez Polaków najczęściej - po pomarańczy. Jabłka do produkcji soków producenci kupują u polskich dostawców rolnych. - Do produkcji 1 litra soku jabłkowego potrzeba ok. 6 jabłek, a każdy Polak wypija tego soku 3 litry rocznie. Jeśli założylibyśmy stosowanie się do rekomendacji ekspertów żywieniowych odnośnie spożywanie szklanki soku dziennie to miesięczne spożycie soków powinno być na poziomie ok. 6 litrów. Zwiększenie spożycia soków jabłkowych, to także sposób na zagospodarowanie w Polsce nadpodaży jabłek z powodu embarga w Rosji. Podwojenie spożycia soków i nektarów z jabłek to dodatkowe zagospodarowanie około 140 tys. ton jabłek - dodaje prezes KUPS. 

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (20 478) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 263)


Polecane oferty


Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH