REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

KUPS namawia do pici soków z polskich jabłek

  • Autor: KUPS
  • Data: 27-08-2014, 20:01

Jedz jabłka, pij soki jabłkowe i cydr - takie hasło proponuje Stowarzyszenie Krajowa Unia Producentów Soków. Zdaniem jej przedstawicieli w kampanii na rzecz zagospodarowania jabłek nie można zapomnieć o piciu soków, nektarów i napojów z polskich jabłek.

REKLAMA

W Polsce aż 260 tysięcy ton polskich jabłek wykorzystuje się do produkcji soków i nektarów (140 tysięcy ton) oraz napojów (120 tysięcy ton). Przeciętny Polak wypija ok. 3 litry soków i nektarów jabłkowych na rok. Sok jabłkowy to drugi smak wybierany przez Polaków najczęściej - po pomarańczy (wg danych Nielsen czerwiec 2014). Do produkcji 1 litra soku jabłkowego potrzeba ok. 6 jabłek kupowanych u polskich dostawców rolnych. Zwiększenie spożycia soków jabłkowych to także dobry sposób na zagospodarowanie w Polsce nadpodaży jabłek z powodu embarga w Rosji. Gdyby podwoić spożycie tylko soków i nektarów z jabłek, to potrzebowalibyśmy na ten cel około 140 tys. ton jabłek, a to już spora ilość do zagospodarowania.

W Polsce wytwarza się 290 tys. ton zagęszczonego soku jabłkowego, do produkcji którego wykorzystuje się ponad 2 mln ton jabłek. Z tego aż 260 tysięcy ton polskich jabłek wykorzystuje się do produkcji soków i nektarów (140 tysięcy ton) oraz napojów (120 tysięcy ton). Rynek soków
w Polsce od kilku lat spada. Przeciętny Polak wypija ok. 11,7 litrów soków na rok na osobę (0,9 l na miesiąc), co daję średnio ok. 32 ml soku dziennie, czyli znacznie mniej niż rekomendowana przez ekspertów ds. żywienia ilość soku 200 ml na dzień. W krajach Unii Europejskiej konsumpcja soków wynosi ok. 13,4 litrów na rok na osobę (dla porównania soków i nektarów łącznie w Unii Europejskiej wypija się 21 litrów, Ameryce Północnej 27 litrów, w Ameryce Południowej 5 litrów |i tylko 2 litry w Azji i Pacyfiku - (AIJN 2013 Liquid Fruit, Market Report).

Julian Pawlak, prezes Krajowej Unii Producentów Soków:, podkreśla, że sok jabłkowy to drugi smak wybierany przez Polaków najczęściej - po pomarańczy. Jabłka do produkcji soków producenci kupują u polskich dostawców rolnych. - Do produkcji 1 litra soku jabłkowego potrzeba ok. 6 jabłek, a każdy Polak wypija tego soku 3 litry rocznie. Jeśli założylibyśmy stosowanie się do rekomendacji ekspertów żywieniowych odnośnie spożywanie szklanki soku dziennie to miesięczne spożycie soków powinno być na poziomie ok. 6 litrów. Zwiększenie spożycia soków jabłkowych, to także sposób na zagospodarowanie w Polsce nadpodaży jabłek z powodu embarga w Rosji. Podwojenie spożycia soków i nektarów z jabłek to dodatkowe zagospodarowanie około 140 tys. ton jabłek - dodaje prezes KUPS. 

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (8 024) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 663)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH