REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

KUPS namawia do picia soków z polskich jabłek

  • Autor: pr, www.portalspozywczy.pl
  • Data: 18-08-2014, 10:58
KUPS namawia do picia soków z polskich jabłek
Fot. za kuchniaweganska.over-blog.com

Jedz jabłka, pij soki jabłkowe i cydr - takie hasło proponuje Stowarzyszenie Krajowa Unia Producentów Soków. Zdaniem jej przedstawicieli w kampanii na rzecz zagospodarowania jabłek nie można zapomnieć o piciu soków, nektarów i napojów z polskich jabłek. W Polsce aż 260 tysięcy ton polskich jabłek wykorzystuje się do produkcji soków i nektarów (140 tysięcy ton) oraz napojów (120 tysięcy ton). Przeciętny Polak wypija ok. 3 litry soków i nektarów jabłkowych na rok. Sok jabłkowy to drugi smak wybierany przez Polaków najczęściej - po pomarańczy (wg danych Nielsen czerwiec 2014).

REKLAMA

Zwiększenie spożycia soków jabłkowych to także dobry sposób na zagospodarowanie w Polsce nadpodaży jabłek z powodu embarga w Rosji. Gdyby podwoić spożycie tylko soków i nektarów z jabłek, to potrzebowalibyśmy na ten cel około 140 tys. ton jabłek, a to już spora ilość do zagospodarowania.

W Polsce wytwarza się 290 tys. ton zagęszczonego soku jabłkowego, do produkcji którego wykorzystuje się ponad 2 mln ton jabłek. Z tego aż 260 tysięcy ton polskich jabłek wykorzystuje się do produkcji soków i nektarów (140 tysięcy ton) oraz napojów (120 tysięcy ton). Rynek soków
w Polsce od kilku lat spada. Przeciętny Polak wypija ok. 11,7 litrów soków na rok na osobę (0,9 l na miesiąc), co daję średnio ok. 32 ml soku dziennie, czyli znacznie mniej niż rekomendowana przez ekspertów ds. żywienia ilość soku 200 ml na dzień. W krajach Unii Europejskiej konsumpcja soków wynosi ok. 13,4 litrów na rok na osobę (dla porównania soków i nektarów łącznie w Unii Europejskiej wypija się 21 litrów, Ameryce Północnej 27 litrów, w Ameryce Południowej 5 litrów |i tylko 2 litry w Azji i Pacyfiku - (AIJN 2013 Liquid Fruit, Market Report).

94 proc. Polaków w ciągu ostatnich 12 miesięcy spożywało jabłka - wynika z badania ARC Rynek i Opinia przeprowadzonego w dniach 1-5 sierpnia 2014 r. metodą CAWI (wywiady internetowe na panelu e-panel) na ogólnopolskiej próbie, N=1000. Badani najchętniej sięgają po jabłka surowe (83%) oraz sok jabłkowy (74%), a najbardziej cenią w nich polskość (67%), dostępność (66%) oraz zawartość witamin (65%). Wysoki odsetek osób (80%) wie też, czym jest cydr, ale tylko 32% przyznaje, że w ciągu ostatniego roku choć raz go spróbowało. Największymi producentami soku jabłkowego w Polsce są firmy Tymbark i Hortex.

 

KOMENTARZE: (1)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • malwi 18-08-2014, 19:28:
Trzeba wspierać akcje #jedzJabłka jak się tylko da ;) Widzę też, że 80% ankietowanych spróbowało cydru. Moim faworytem jest Lubelski!

Zobacz wszystkie komentarze (1)

REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (25 403) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 664)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH