REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

KUPS: Soki 100% mają zbliżoną kaloryczność do warzyw i owoców, z których są wyprodukowane

  • Autor: KUPS, www.portalspozywczy.pl
  • Data: 06-05-2013, 14:25

Zdaniem ekspertów Krajowej Unii Producentów Soków poziom konsumpcji warzyw i owoców w Polsce jest nadal niekorzystny z punktu widzenia zasad prawidłowego żywienia człowieka - spożycie tych produktów charakteryzuje się dużymi wahaniami sezonowymi, są pomijane w codziennym menu lub stanowią niewielki dodatek do posiłków zasadniczych - stale zdecydowana większość Polaków nie widzi realnego przełożenia tego co jemy na to jak się czujemy, a w efekcie zalecenia ekspertów w kwestii warzyw i owoców nie są traktowane poważnie.

REKLAMA

Soki 100 proc. to grupa produktowa, która zamiast być postrzeganą jako najbardziej „siostrzana" forma dla świeżych warzyw i owoców, jest często oceniana jako znacznie bardziej kaloryczna od ich świeżych odpowiedników.

Tymczasem większość soków ma wartość energetyczną poniżej 50 kcal/100 g, a 1 porcja soków (tj. 200 ml) dostarcza 1/20 dziennego zapotrzebowania na energię kobiet i 1/25 zapotrzebowania mężczyzn, wynoszącą odpowiednio 2000 i 2500 kcal. Dla porównania - w przypadku 2-latka o dziennym zapotrzebowaniu energetycznym wynoszącym od 850 kcal (dziewczynki) do 950 kcal (chłopcy), udział soku przy spożyciu 100 ml stanowiłby poniżej 1/10 dziennego zapotrzebowania. Soki bowiem, spożywane zgodnie z zaleceniami (1 porcja dziennie - ok. 200 ml) absolutnie nie wpływają na wzrost masy ciała, natomiast dostarczają wielu cennych składników, nie do zastąpienia innymi kategoriami produktów.

Zgodnie z opiniami dietetyków, soki powinny być traktowane jako składnik posiłku, jako jedna dzienna porcja warzywno-owocowa (szklanka o objętości 200 ml) lub jako doskonała przekąska, jedna z dwóch rekomendowanych dziennie przez żywieniowców.

Soki 100% mają zbliżoną kaloryczność do warzyw i owoców, z których są wyprodukowane. Ogromna większość gatunków owoców ma zawartość cukrów około 10 g/100 g i dostarczają one od 40 kcal/100g do 50 kcal/100 g (100 g bułki pszennej to 250 kcal, 100 g słonych paluszków to 390 kcal, 100 g sera mozarella to 240 kcal). Tylko nieliczne owoce mają wartość nieco niższą (truskawki) lub wyższą (winogrona). Do soków niskokalorycznych poniżej 40 kcal/100 g) można zaliczyć zdecydowanie pomidorowy, pomidorowo-warzywny i grejpfrutowy.

 

KOMENTARZE: (1)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • zedded 08-05-2013, 10:55:
Z warzywami możemy porównywać wyłącznie soki surowce bądź pasteryzowane tłoczone. Nigdy odtwarzane z koncentratu.
Ale niestety pojęcie soki 100% dotyczy właśnie tych odtwarzanych i mierzenie ich kaloryczności w stosunku do warzyw jest pomyłką.

Zobacz wszystkie komentarze (1)

REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (21 495) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 663)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH