Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Levant Foods: Polacy są otwarci na nowości, lubią eksperymentować, cenią kuchnie świata

  • Autor: MB; www.portalspozywczy.pl
  • Data: 04-09-2017, 15:00
Levant Foods: Polacy są otwarci na nowości, lubią eksperymentować, cenią kuchnie świata
Kasem Bahloul, prezes zarządu, Levant Foods/ fot. materiały prasowe

- Polski konsument jest coraz bardziej świadomy wpływu spożywanych produktów na zdrowie, stąd poszukuje dobrych jakościowo i mało przetworzonych artykułów. Jest też świadomy, dlatego nie uzależnia swoich zakupów wyłącznie od aktualnych promocji, kupuje znacznie bardziej racjonalnie niż jeszcze kilka lat temu - mówi w rozmowie z serwisem www.portalspozywczy.pl Kasem Bahloul, prezes zarządu Levant Foods.

Jego zdaniem polski konsument jest również otwarty na nowości, lubi eksperymentować i poszukuje inspiracji w recepturach kuchni świata. - Warto także zauważyć, jak wielką popularnością cieszą się obecnie rozmaite diety, takie jak dieta wegetariańska, wegańska, bezglutenowa czy bezlaktozowa. W dużych sklepach powstają działy dedykowane osobom, które komponują swoje menu według nich. Na półkach znaleźć można także coraz więcej produktów orientalnych, które cieszą się dużym zainteresowaniem konsumentów - dodaje Kasem Bahloul.

Biznes Levant Foods opiera się głównie na modelu B2B. Tylko niewielka część sprzedaży trafia do odbiorców prywatnych. - Najszerszą ofertę mamy dla kanału HoReCa, bo tego wymaga obsługa lokali gastronomicznych. Skupiamy się jednak na produktach, które pozyskujemy dzięki naszym kontaktom handlowym. Są to produkty z całego świata. Promujemy produkty naturalne, oparte o oryginalne receptury - zapewnia prezes Levant Foods. I zapewnia, że jego misją jest wzbogacenie polskich stołów o ciekawe smaki. - Nasza sprzedaż odbywa się we wszystkich kanałach dystrybucji – w handlu nowoczesnym, tradycyjnym oraz w gastronomii. Nasza działalność nie opiera się wyłącznie na sprzedaży krajowej. Pozostałe filary funkcjonowania to import, eksport oraz usługi. Zajmujemy się również najmem powierzchni biurowo-magazynowych. Nasze zyski reinwestujemy w rozwój przedsiębiorstwa. W zeszłym roku oddaliśmy do użytku nowe centrum logistyczne w Komornikach pod Poznaniem. Taka dywersyfikacja działalności pozwala nam utrzymywać stabilny wzrost - zapewnia Kasem Bahloul.

Levant Foods posiada obecnie 10 głównych marek w swoim portfolio, m.in.: Sandra - przetwory z owoców i warzyw; Jasmeen - produkty kuchni orientalnej; Sandrini, czyli produkty kuchni śródziemnomorskie; Frapi, czyli nektary owocowe oraz Champion, czyli dodatki do kawy i herbaty Większość produktów pochodzi spoza Polski i jest produkowana według pomysłu i na zlecenie Levant Foods.

Firma jest również wyłącznym dystrybutorem herbat Ahmad Tea London i Akbar, marki Kühne, czyli octów, sosów, dressingów i innych produktów na bazie octu, oraz owoców i warzyw w puszkach marki Splendor.

Od niedawna, dzięki przejęciu firmy Rolpak, spółka posiada też własny zakład produkcyjny, w którym kontynuowana będzie produkcja dotychczasowego asortymentu – bakalii i przypraw, część pod marką Gobi. 

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (20 478) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 263)


Polecane oferty


Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH