Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Liberalizacja przepisów dot. bezpieczeństwa żywności

  • Autor: Rzeczpospolita
  • Data: 14-04-2008, 09:07

Możemy zliberalizować niektóre przepisy o bezpieczeństwie żywności. Polsce nie wolno jedynie mieć niższych standardów niż ustanowione przez Unię Europejską - czytamy w Rzeczpospolitej.

Każdy kraj członkowski ma ograniczoną swobodę określania poziomów pozostałości pestycydów, które mogą się znaleźć w żywności i w paszach. Minimalne wymagania w tym zakresie obowiązują w całej Unii Europejskiej, ale poszczególne państwa mogą zaostrzać swoje standardy. To tzw. najwyższe dopuszczalne pozostałości (NDP), ustalane i aktualizowane na podstawie danych naukowych.

Ostrzejsze limity krajowe.

Art. 15 ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia (DzU z 2006 r. nr 171, poz. 1225 ze zm.) przewiduje, że Polska określa w rozporządzeniu najwyższe dopuszczalne limity pestycydów w jedzeniu, które trafia do sklepów. Rozporządzenie z polskimi limitami wydano ostatnio prawie rok temu, ale już raz było nowelizowane. Małgorzata Książyk, dyrektor biura prasowego Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, tłumaczy, że limity zawartości różnych substancji, które nie są obojętne dla zdrowia konsumentów, możemy poluzować, i to bez narażania się na krytykę ze strony Unii Europejskiej. - Nie chodzi o przywileje, ale o równe traktowanie polskich rolników w porównaniu z producentami rolnymi w innych krajach unijnych - tłumaczy.
Elżbieta Sieliwanowicz, specjalista ds. żywności z Federacji Konsumentów, sceptycznie podchodzi do zapowiedzi liberalizacji norm. - Nie sądzę, aby polscy rolnicy stosowali większe ilości środków ochrony roślin niż ich unijni koledzy - uważa. Dodaje, że z monitoringu zawartości pestycydów wynika, iż normy w tym względzie nie są przekraczane.

Bez barier w handlu żywnością.

Co istotne, polską żywnością można handlować w całej Unii Europejskiej. Tak też będzie nadal, gdy nastąpi obniżenie limitów, ponieważ inne kraje członkowskie nie mogą zamykać swoich rynków przed żywnością, która spełnia co najmniej minimalne standardy europejskie. Andrzej Gantner, dyrektor generalny Polskiej Federacji Producentów Żywności, zwraca jednak uwagę, że ta zasada działa niestety także w drugą stronę.
Oznacza to, że żywność z państw, które mają normy mniej surowe niż Polska (ale mieszczące się w standardach unijnych), może być swobodnie sprzedawana w naszych sklepach. W całej Unii Europejskiej obowiązuje bowiem zasada swobodnego obrotu żywnością, potwierdzona przez Europejski Trybunał Sprawiedliwości (wyrok z 20 maja 1979 r., sygn. C-120/78, znany jako sprawa Cassis de Dijon). Ponadto nie ma już kontroli granicznych na granicach wewnętrznych Unii.
Andrzej Gantner podkreśla, że wyższe polskie standardy zmniejszają konkurencyjność polskiego rolnictwa.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (24 798) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 330)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH