REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Liczba gospodarstw ekologicznych w Portugalii wzrosła 25-krotnie

  • Autor: FAMMU/FAPA
  • Data: 23-10-2012, 09:35

Pod koniec 2008 r. powierzchnia upraw ekologicznych w Portugalii była na poziomie 220 tys. ha. Zatem od 1994 r. obszar ten zwiększył się dwudziestokrotnie. W latach 1994-2011 wysoka była również dynamika wzrostu działalności nowych podmiotów gospodarczych w tym sektorze - informuje FAMMU/FAPA.

REKLAMA

Jeszcze 16 lat temu w Portugalii działało 234 eko gospodarstw, natomiast w 2011 roku było ich już około 6 tysięcy, czyli 25 razy więcej (wg Ministerstwa Rolnictwa Portugalii). Tereny, na których uprawiana jest żywność ekologiczna, zajmują niespełna 6 proc. całej powierzchni upraw rolnych w Portugalii. Jedną czwartą terenów pod eko produkcję stanowią gaje oliwne.

W zeszłym roku portugalskie gospodarstwa produkujące żywność ekologiczną sprzedały produkty o łącznej wartości 20 mln Euro, co oznacza 20 proc. wzrost wobec 2010 r. Pod koniec bieżącego roku należy się spodziewać podobnej dynamiki sprzedaży.

Według Jaime Ferreiry, przewodniczącego Portugalskiego Stowarzyszenia Wytwórców Żywności Ekologicznej (Agrobio), tak duży wzrost popytu na produkty biologiczne jest napędzany modą na zdrowy styl życia, a także rosnącym zapotrzebowaniem na rynkach zewnętrznych.

Żywność ekologiczna dostępna jest dziś nie tylko w wyspecjalizowanych sklepach, ale również powszechnie w sklepach osiedlowych czy w supermarketach. W ciągu dekady sektor ekologiczny przekształcił się w Portugalii z rynku niszowego w masowy, a produkty częściej trafiają na eksport. Wg Agrobio głównymi odbiorcami ekologicznej żywności z Portugalii są Niemcy, Holandia oraz Szwajcaria.

KOMENTARZE: (3)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • agatella 23-10-2012, 22:16:
A ja czytałam gdzieś wypowiedź prezesa OFZ, który właśnie stwierdził, że paradoksalnie rozczłonkowanie i niedofinansowanie polskiego rolnictwa jest dla nas szansą w obszarze upraw ekologicznych i możemy tutaj stać się potentatem na rynku. W sumie zgadzam się z tym.
  • Optymista 23-10-2012, 22:11:
@ Maaaniek: Nie bądź takim pesymistą, w końcu przez ostatnie 8 lat liczba gospodarstw ekologicznych w Polsce wzrosła o 90%! Polacy też już zaczynają widzieć dla siebie szansę w produkcji ekologicznej żywności. Producenci dostrzegają walory biznesowe, a konsumenci zdrowotne i smakowe.
  • Maaaniek 23-10-2012, 22:07:
Pamiętam, że jak przystępowaliśmy do UE, to nasze rolnictwo porównywano z tym portugalskim. Szkoda, że pod kątem ekologicznych upraw takie porównanie nie byłoby adekwatne.

Zobacz wszystkie komentarze (3)

REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (25 403) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 664)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH