Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Łódzkie: Chrzan może stać się produktem regionalnym

  • Autor: PAP
  • Data: 20-04-2013, 10:37

Producenci chrzanu z regionu łódzkiego zamierzają wystąpić do Komisji Europejskiej o nadanie temu produktowi certyfikatu Chronionego Oznaczenia Geograficznego. Byłby to pierwszy produkt regionalny z województwa łódzkiego.

"Chrzan znad Środkowej Warty w laskach" od 2007 roku jest na Liście Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Rok później na tę listę trafił także "chrzan nadwarciański po staropolsku".

Jak poinformowała PAP rzeczniczka marszałka woj. łódzkiego Joanna Blewąska, obecnie chrzan w powiatach pajęczańskim i wieluńskim uprawia kilkuset rolników na powierzchni ponad 700 ha. Uprawy znajdują się na terenie czterech gmin: Kiełczygłów, Siemkowice, Osjaków i Rusiec. Na terenie gminy Działoszyn działają natomiast liczne przetwórnie chrzanu. Szacuje się, że chrzan nadwarciański stanowi ok. 70 proc. chrzanu uprawianego w Polsce.

Producenci i przetwórcy chrzanu, aby zwiększyć sprzedaż swoich produktów, rozważają starania o zarejestrowanie nazwy i uzyskanie wpisu przez Komisję Europejską do rejestru Chronionych Nazw Pochodzenia i Chronionych Oznaczeń Geograficznych.

"Uzyskanie wpisu, posługiwanie się odpowiednim znakiem i ochrona nazwy mogą pomóc w otwarciu rynku europejskiego i światowego oraz wpłynąć na wzrost ceny zbytu. Posiadanie certyfikowanego produktu ułatwić może także walkę o krajowego klienta" - uważa marszałek woj. łódzkiego Witold Stępień.

Jednak żeby przygotować wniosek do KE, producenci chrzanu muszą się zrzeszyć, wypracować wspólną specyfikację produkcji oraz ponieść koszty uzyskania dokumentacji potwierdzającej wyjątkowość produktu i koszty przygotowania wniosku. Po uzyskaniu wpisu będą musieli także poddawać się na własny koszt kontrolom.

W ub. roku w Domu Łódzkim w Brukseli odbyło się spotkanie z przedstawicielem Komisji Europejskiej dotyczące produktów regionalnych i ewentualnej możliwości zgłoszenia chrzanu. Ostatnio w Osjakowie zorganizowano seminarium, podczas którego m.in. zaprezentowano producentom chrzanu zasady i korzyści wynikające z uzyskania Chronionego Oznaczenia Geograficznego i Chronionej Nazwy Pochodzenia, a także zasady tworzenia grup producentów chrzanu i innych warzyw.

WIĘCEJ INFORMACJI

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (18 290) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 262)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH