Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Lubelskie: nowe linie produkcyjne w wytwórni octu i musztardy w Parczewie

  • Autor: PAP
  • Data: 24-10-2017, 09:29
Lubelskie: nowe linie produkcyjne w wytwórni octu i musztardy w Parczewie
fot. www.facebook.com/pg/WOMParczew

Nowe linie produkcyjne w Wytwórni Octu i Musztardy w Parczewie (woj. lubelskie) otworzyli w poniedziałek ministrowie rolnictwa Słowenii - Dejan Židan i Polski - Krzysztof Jurgiel. Parczewski zakład z blisko 50-letnią tradycją, od 2010 r. należy do spółki ze Słowenii.

Wicepremier, minister rolnictwa, leśnictwa i gospodarki żywnościowej Republiki Słowenii Dejan Židan oraz minister rolnictwa i rozwoju wsi Krzysztof Jurgiel uczestniczyli w uroczystym otwarciu automatycznej linii do rozlewania oraz pakowania ketchupu i musztardy, a także nowego acetatora (zbiornik ze stali do produkcji octu) w Wytwórni Octu i Musztardy w Parczewie.

Obaj ministrowie podkreślali, że współpraca między Słowenią a Polską układa się dobrze, a parczewska firma jest tego dobrym przykładem.

"Współpraca pomiędzy Słowenią i Polską przebiega znakomicie, nie tylko w dziedzinie politycznej, ale również gospodarczej. Polska jest szóstym największym partnerem Słowenii, jeśli chodzi o wymianę handlową, która w zeszłym roku osiągnęła rekordowy poziom 1,5 mld euro. Nasza współpraca również rozwija się w sektorze usług" - powiedział Dejan Židan.

Krzysztof Jurgiel podkreślił, że rząd, który reprezentuje, oferuje "stabilne warunki gospodarowania, uczciwą administrację". "Kto uczciwie chce działać na rynku, prowadzić produkcję, na pewno będzie mógł to robić. Państwo jest teraz, moim zdaniem, bardzo przedsiębiorcom przyjazne" - powiedział.

Wytwórnia Octu i Musztardy w Parczewie powstała w 1969 roku, była przedsiębiorstwem państwowym. W 1990 roku została przekształcona w samodzielny podmiot gospodarczy o nazwie Wytwórnia Octu i Musztardy Przedsiębiorstwo Państwowe w Parczewie. Od początku swego istnienia przedsiębiorstwo jest producentem octu i musztardy, a od 1998 roku także ketchupu.

W 2010 roku większość udziałów parczewskiego zakładu kupiła słoweńska spółka Apis-Vita. Obecnie posiada ona 94 proc. udziałów, reszta należy do pracowników zakładu. Zatrudnionych jest tu ok. 30 osób.

Wartość nowej inwestycji - zakup automatycznej linii - to prawie 6,5 mln zł, z czego prawie 2 mln zł stanowi dofinansowanie unijne, które firma uzyskała z Regionalnego Programu Operacyjnego na lata 2007-2013.

"Zainwestowaliśmy w modernizację rozlewu musztardy i keczupu. Inwestycja powinna umożliwić produkowanie keczupu bez konserwantów oraz nowoczesnych rzeczy, takich jak keczupy i musztardy z koenzymem Q10" - powiedział prezes Wytwórni Octu i Musztardy w Parczewie Matej Hojnik.

Nowoczesna instalacja pozwala także na zwiększenie wydajności. Rocznie parczewski zakład może wyprodukować 12 mln litrów octu, 500 tys. butelek keczupu po 450 g, oraz 3 mln słoików musztardy po 180 g.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (24 520) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 266)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH