Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Mini kiwi można uprawiać w Polsce północno-wschodniej

  • Autor: PAP
  • Data: 05-04-2015, 12:00

Owoce mini kiwi (aktinidia ostrolistna), nadające się do spożycia zarówno na surowo jak i w przetworach, można otrzymać z uprawy w Polsce północno-wschodniej.

Olsztyńscy naukowcy dowiedli, że niektóre odmiany aktinidii nadają się do uprawy w warunkach klimatycznych i glebowych tego regionu.

Jak poinformowała PAP dr hab. Anna Bieniek z Katedry Ogrodnictwa Wydziału Kształtowania Środowiska i Rolnictwa Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie badania nad wprowadzeniem do uprawy aktinidii ostrolistnej i purpurowej oraz ich odmian mieszańcowych w Polsce północno-wschodniej trwały od kilkunastu lat.

"Poszukiwanie gatunków roślin, które można wdrożyć do produkcji jest istotnym przedmiotem badań z zakresu sadownictwa. Powodzenie w uprawie nowych gatunków zależy w dużym stopniu od poznania cech biologicznych rośliny. Szczególnie cenione są gatunki, których owoce zawierają wiele ważnych substancji bioaktywnych. Konsumenci poszukują także smacznej, naturalnej żywności wyprodukowanej w nieskażonym środowisku" - podkreśliła dr hab. Bieniek.

Zaznaczyła, że rośliną, z której można otrzymać owoce, spełniające te kryteria, jest aktinidia. Ten rodzaj obejmuje kilkadziesiąt gatunków. Najczęściej w sprzedaży znajdują się owoce aktinidii smakowitej oraz chińskiej o popularnej nazwie kiwi.

Przeszkodą w uprawie tych gatunków w Polsce jest jednak mała odporność roślin na mrozy. Ich korzenie przemarzają przy spadkach temperatury poniżej minus 12 st. C.

Jednak olsztyńscy naukowcy dowiedli, że niektóre gatunki dalekowschodnich odmian aktinidii dają duże możliwości uprawy w Polsce północno-wschodniej - podkreśliła Bieniek.

"Wykazano wszechstronne możliwości wykorzystania aktindii ostrolistnej, purpurowej i ich form mieszańcowych w warunkach atmosferycznych Olsztyna. Wyłoniono najplenniejsze odmiany o owocach najlepszej jakości" - dodała.

Aktinidia ostrolistna w zależności od odmiany wytrzymuje mrozy od minus 23 do minus 35 st. C. Mankamentem jest jednak to, że jest ona wrażliwa na późnowiosenne przymrozki, które mogą zniszczyć młode wyrastające pędy z pąkami kwiatowymi i liśćmi. Wskazana jest więc ochrona roślin przed przymrozkami.

Także sadzenie młodych roślin do gruntu powinno odbywać się w drugiej połowie maja, czyli wtedy, kiedy temperatura nie powinna spadać poniżej zera - dodała Anna Bieniek.

Mini kiwi jest gatunkiem długowiecznym, można ją uprawiać nawet 50 lat. Sadzi się ją głównie jako pnącze ozdobne stanowiące świetną osłonę płotów, murów, pergoli i altan. Dojrzewa od września do października a owocem jest jagoda o grubej i zazwyczaj nagiej skórce barwy oliwkowej lub brązowo-zielonej.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (24 798) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 330)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH