Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Minister rolnictwa: Jestem przeciwny całkowitemu uwolnieniu rynku cukru

  • Autor: PB, portalspozywczy.pl
  • Data: 16-05-2011, 12:39
Minister rolnictwa: Jestem przeciwny całkowitemu uwolnieniu rynku cukru
Minister rolnictwa Marek Sawicki

Minister rolnictwa Marek Sawicki nadal planuje złożenie w Komisji Europejskiej wniosku o zwiększenie kwoty produkcyjnej cukru dla wszystkich producentów unijnych o 15 proc. Jego zdaniem rynek cukru w Unii Europejskiej nie powinien jednak zostać całkiem uwolniony.

- Będę składał odpowiedni wniosek do Komisji Europejskiej, aby w ramach obecnie obowiązujących regulacji na rynku cukru, zwiększyć kwoty produkcyjne dla wszystkich producentów unijnych o 15 proc. Wtedy zapewnilibyśmy w Unii stan zbliżony do samowystarczalności konsumpcyjnej, a jednocześnie nie naruszalibyśmy status quo reformy - mówi minister Sawicki w rozmowie z serwisem portalspozywczy.pl.

Dodaje, że zamierza taki wniosek złożyć na najbliższe posiedzenie Komisji Europejskiej.

Przypomnijmy, że Eurodeputowani nie chcą, żeby Komisja Europejska rezygnowała z podjętej w 2006 roku reformy rynku cukru. Chcą utrzymania założeń tej reformy do 2020 r. Dopiero po 2020 roku - w ich przekonaniu - powinien obowiązywać system bezkwotowy w produkcji. Zamiary Parlamentu Europejskiego odnośnie interwencji na rynkach rolnych ujawnione zostały w wytycznych dla Komisji Europejskiej w sprawie Wspólnej Polityki Rolnej do 2020 r.

- Stanowisko Europarlamentu odnosi się tylko do utrzymania zasady kwotowania produkcji i nieuwalniania tego rynku przed rokiem 2020. Rolnictwo jest konserwatywnym segmentem gospodarki i nie znosi szybkich zmian - komentuje to stanowisko Marek Sawicki.

Jest on przeciwny uwalnianiu tego rynku.

- Nie po to w 2006 roku wprowadzano kwotowanie i ograniczenia produkcji, by po zburzeniu potencjału przetwórczego i produkcyjnego po kilku latach ten potencjał odtworzyć, jedynie w oparciu o silniejszych producentów. To byłoby nieuczciwe wobec całej Europy - mówi Marek Sawicki.

Minister zauważa, że propozycja zwiększenia limitu o 15 proc. jest wzorowana na systemie kwotowania produkcji mleka.

- Likwidację kwotowania zapowiadano, najpierw na rok 2007, a potem przeniesiono ten moment na rok 2015. Jednocześnie, podjęto decyzje o stopniowym podnoszeniu kwot produkcji mleka, by zapewnić sektorowi tzw. miękkie lądowanie na czas uwolnienia rynku od ograniczeń limitowych - tłumaczy minister.

- W tej chwili podobny mechanizm powinien być skierowany w stronę rynku cukru. Jeśli są zwolennicy uwolnienia tego rynku i pełnej jego liberalizacji, to trzeba zobaczyć, jak ten rynek będzie zachowywał się w momencie stopniowego podnoszenia kwot - mówi Marek Sawicki.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ INFORMACJI

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (19 924) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 270)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH