Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Mintel: Producenci mrożonej pizzy chcą eksperymentować

  • Autor: Jakub Szymanek, www.portalspozywczy.pl
  • Data: 17-02-2017, 12:21
Mintel: Producenci mrożonej pizzy chcą eksperymentować
fot. shutterstock.com

- Rynek pizzy mrożonej stwarza duże możliwości, jeśli chodzi o tworzenie nowych kompozycji smakowych. Producenci mrożonej pizzy chcąc sprostać wymaganiom konsumentów, coraz częściej odchodzą od tradycyjnych składników i decydują się wprowadzać do sprzedaży pizzę z bardziej egzotycznymi dodatkami – mówi serwisowi portalspozywczy.pl Regina Maiseviciute-Haydon, Food and Drink Analyst z firmy Mintel.

Polacy pokochali pizzę, która zyskała miano stałej pozycji w menu. Według badań firmy Mintel ponad połowa społeczeństwa (54%) chętnie samodzielnie przygotowuje i jada pizzę w domu. 

-Domowej roboty pizza jest najczęstszym rodzajem pizzy spożywanej w polskim domu. Jest to wygodne i stosunkowo tanie rozwiązanie. Danie to jest przygotowywane głównie z wykorzystaniem tradycyjnych składników – tłumaczy Regina Maiseviciute Haydon.

W związku z tym marki specjalizujące się w produkcji gotowej pizzy odchodzą od jej klasycznych smaków. Egzotyczne składniki oraz rodzaj ciasta różniący się od tego, które przygotowujemy w domu, ma być zachętą do eksperymentowania i odkrywania nowych wyszukanych połączeń w pizzy.

-W tym kierunku podążyła m.in. marka Dr. Oetker, która swoją pozycję Guseppe, zatytułowaną "Smaki Świata", poszerzyła o pięć smaków etnicznych. W ten sposób powstały pizze inspirowane różnymi kuchniami świata. Guseppe Kebab jest odwołaniem do kuchni tureckiej. Smak Guseppe Tzatziki Vege jest utrzymany w stylu greckim. Guseppe Crème Fromage przedstawia francuski styl pizzy. Guseppe Italian Style Mozzarella & Ham & Pesto reprezentuje tradycyjną kuchnię włoską a Guseppe Thai Style Chicken Curry zadowoli tych konsumentów, którzy poszukują dań ze smakami Azji - tłumaczy Regina Maiseviciute Haydon.

Wcześniej na podobny ruch, zachęcający Polaków do odkrywania nowych smaków pizzy, zdecydowała się sieć sklepów Lidl, wprowadzając do swojej oferty pizze mrożone, będące odwołaniem do kuchni meksykańskiej: El Tequito Chili con carne Pizza i El Tequito Pizza Jalapeno.

-Biorąc pod uwagę popularność pizzy w Polsce, istnieją dalsze możliwości odkrywania jeszcze bardziej niezwykłych, etnicznych a nawet egzotycznych smaków i kombinacji składników – ocenia ekspert z firmy Mintel.

-Rosnące zapotrzebowanie na więcej smaków etnicznych w wielu kategoriach żywności, sprawia, że marki produkujące pizzę mrożoną w odpowiedzi na potrzeby konsumentów, poza eksperymentowaniem z dodatkami, coraz częściej dają konsumentom możliwość wyboru różnego rodzaju ciasta. Według badań aż 43% polskich konsumentów byłaby zainteresowanych pizzą ze spodem wykonanym z etnicznego pieczywa jak np. naan chleb, chapatti lub pitta z pizzy – dodaje Regina Maiseviciute-Haydon.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE: (1)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • zmora2003@wp.pl 17-02-2017, 13:01:
Ciekawe który z producentów Pizzy, pierwszy, skorzysta z pomysłu Pana Andrzeja Zamojskiego na "piccę z polskich kasz" gdzie spody z ciasta zastąpił zdrowymi kaszami.

Zobacz wszystkie komentarze (1)

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (20 374) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 269)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH