REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Mintel: Tradycyjne pochodzenie żywności często identyfikowane jest z autentycznością

  • Autor: www.portalspozywczy.pl
  • Data: 08-03-2017, 12:07
Mintel: Tradycyjne pochodzenie żywności często identyfikowane jest z autentycznością
Honorata Jarocka, Food and Drink Analyst z firmy Mintel/ fot. PTWP

- Z uwagi na rosnące tempo życia, kryterium wygody i szybkości zyskuje na znaczeniu. Korzysta na tym rynek przetworów owocowo-warzywnych, oferując proste rozwiązania, które łączą praktyczność i funkcjonalność - mówi serwisowi www.portalspozywczy.pl Honorata Jarocka, analityk food and drink w Mintel.

REKLAMA

- Dodatkowo, znaczny odsetek polskich konsumentów deklaruje, że wolą jeść owoce i warzywa w formie przetworzonej, np. jako składnik koktajli lub zup. Jest to odpowiednio 24 proc. i 44 proc. respondentów - mówi Honorata Jarocka, food and drink analyst w firmie Mintel. .

Jej zdaniem konsumenci zorientowani na wygodę chętnie korzystają zatem z gotowych soków, mrożonek, dżemów czy sosów, przy czym atrybuty prozdrowotne również zyskują na znaczeniu.

Dane firmy Mintel wskazują, że 24 proc. Polaków regularnie sprawdza tabele wartości odżywczych na opakowaniach.

- W rezultacie, marki przetworów owocowo-warzywnych większą rolę przykładają do ‘czyszczenia’ swoich etykiet, a także równie często wykorzystywane są nawiązania do tradycji, zarówno mówiąc o metodach produkcji, jak i oferowanych smakach czy wykorzystywanych składnikach. Tradycja w oczach konsumentów często identyfikowana jest z wiarygodnością i autentycznością – atrybutami, które pozwalają zbudować wartość dodaną na wysoce konkurencyjnym rynku spożywczym, czego przykładem może być marka Tenczynek czy Krakus - dodaje.

Zdaniem ekspertki Mintela istotnym kierunkiem jest także wzmacnianie profilu odżywczego produktów, np. poprzez dodatek funkcjonalnych składników, na przykład tych o statusie ‘superfoods’ (superżywność). - Ilustracją może być gama dżemów prozdrowotnych Łowicz wzbogacona takimi owocami jak dzika róża, czarny bez i rokitnik. Producent deklaruje, że dżem z dzikiej róży poprawia odporność, dżem z czarnego bzu wspiera procesy obronne organizmu, a dżem z rokitnika wspomaga układ pokarmowy - wylicza Honorata Jarocka.

 

 

 

 

 

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (24 017) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 663)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH