Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Mintel: Tradycyjne pochodzenie żywności często identyfikowane jest z autentycznością

  • Autor: www.portalspozywczy.pl
  • Data: 08-03-2017, 12:07
Mintel: Tradycyjne pochodzenie żywności często identyfikowane jest z autentycznością
Honorata Jarocka, Food and Drink Analyst z firmy Mintel/ fot. PTWP

- Z uwagi na rosnące tempo życia, kryterium wygody i szybkości zyskuje na znaczeniu. Korzysta na tym rynek przetworów owocowo-warzywnych, oferując proste rozwiązania, które łączą praktyczność i funkcjonalność - mówi serwisowi www.portalspozywczy.pl Honorata Jarocka, analityk food and drink w Mintel.

- Dodatkowo, znaczny odsetek polskich konsumentów deklaruje, że wolą jeść owoce i warzywa w formie przetworzonej, np. jako składnik koktajli lub zup. Jest to odpowiednio 24 proc. i 44 proc. respondentów - mówi Honorata Jarocka, food and drink analyst w firmie Mintel. .

Jej zdaniem konsumenci zorientowani na wygodę chętnie korzystają zatem z gotowych soków, mrożonek, dżemów czy sosów, przy czym atrybuty prozdrowotne również zyskują na znaczeniu.

Dane firmy Mintel wskazują, że 24 proc. Polaków regularnie sprawdza tabele wartości odżywczych na opakowaniach.

- W rezultacie, marki przetworów owocowo-warzywnych większą rolę przykładają do ‘czyszczenia’ swoich etykiet, a także równie często wykorzystywane są nawiązania do tradycji, zarówno mówiąc o metodach produkcji, jak i oferowanych smakach czy wykorzystywanych składnikach. Tradycja w oczach konsumentów często identyfikowana jest z wiarygodnością i autentycznością – atrybutami, które pozwalają zbudować wartość dodaną na wysoce konkurencyjnym rynku spożywczym, czego przykładem może być marka Tenczynek czy Krakus - dodaje.

Zdaniem ekspertki Mintela istotnym kierunkiem jest także wzmacnianie profilu odżywczego produktów, np. poprzez dodatek funkcjonalnych składników, na przykład tych o statusie ‘superfoods’ (superżywność). - Ilustracją może być gama dżemów prozdrowotnych Łowicz wzbogacona takimi owocami jak dzika róża, czarny bez i rokitnik. Producent deklaruje, że dżem z dzikiej róży poprawia odporność, dżem z czarnego bzu wspiera procesy obronne organizmu, a dżem z rokitnika wspomaga układ pokarmowy - wylicza Honorata Jarocka.

 

 

 

 

 

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (22 138) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 270)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH