REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Mniejsze uprawy buraka cukrowego

  • Autor: portalspozywczy.pl/IERiGŻ
  • Data: 27-09-2015, 17:48
Mniejsze uprawy buraka cukrowego
Fot. Shutterstock

W tym roku buraki cukrowe zostały zasiane na około 180 tys. ha. Oznacza to spadek o 16 tys. ha w porównaniu do ubiegłego roku. Jak analizują eksperci Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej, z powodu niekorzystnej pogody w okresie letnim buraki cukrowe będą zebrane z powierzchni 170 tys. ha.

REKLAMA

W negatywny sposób na wysokości plonów odbija się susza. Obecnie są one szacowane na około 500 dt/ha, podczas gdy w ubiegłym roku wynosiły znacznie więcej, bo aż 680 dt/ha.

Jak podają eksperci IERiGŻ z powodu mniejszych upraw a także niższych plonów zbiory mogą spaść znacząco do 8,5 mln ton. Jeszcze przed rokiem ich poziom był wyraźnie wyższy i wynosił 13,5 mln ton.

Produkcja cukru może spaść do poziomu 1,3 mln ton, co oznacza, że będzie niższa od kwoty produkcyjnej, która wynosi 1,405 mln ton.

Piotr Szajner z IERiGŻ przypomina jednak na łamach Rynku Rolnego, że produkcję należy jednak powiększyć o 321 tys. ton pozakwotowego cukru z kampanii 2014/15, który został przez producentów zaliczony na poczet produkcji kwotowej sezonie 2015/16.

- Pomimo przewidywanego znaczącego spadku produkcji w zbliżającej się kampanii na krajowym rynku w 2015 r. i pierwszej połowie 2016 r. podaż cukru nadal będzie duża - podkreśla w swej analizie Piotr Szajner.

Ceny cukru na krajowym rynku rosną, lecz zdaniem eksperta IERiGŻ barierą ich większej dynamiki jest duża podaż, a także bardzo niskie ceny na rynkach światowych.

W lipcu tego roku średnia cena zbytu cukru w kilogramowych opakowaniach wyniosła 2,04 zł za kilogram, co oznacza, że była wyższa niż w maju aż o 11 proc.

Jak podkreśla Szajner, niskie ceny zbytu w sposób negatywny odbiły się na wynikach finansowych całego przemysłu cukrowniczego. W pierwszym półroczu 2015 roku zysk netto branży wyniósł 65 mln zł, podczas gdy w analogicznym okresie poprzedniego roku wynosił on 202 mln zł.

Jednocześnie ceny detaliczne cukru również rosły, chociaż dynamika wzrostów była niższa. W lipcu bieżącego roku średnia cena cukru wyniosła 2,19 zł za kilogram, co stanowi wzrost o 2,6 proc. w stosunku do maja.

Ekspert Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej zauważa również, że na rynku światowym ceny cukru utrzymują się na bardzo niskim poziomie. W sierpniu tego roku ceny cukru białego wynosiły około 324 dolarów za tonę, a ceny cukru surowego 2235 dolarów za tonę.

- Notowania na kontraktach terminowych wskazują, że w drugiej połowie 2015 r. nie nastąpią większe zmiany cen cukru (...) z powodu dużej podaży, czego wyrazem są zapasy końcowe, stanowiące około 43 proc. światowego zużycia - podkreśla Szajner na łamach Rynku Rolnego.

Warto również dodać, że w pierwszym półroczu tego roku eksport cukru wyniósł 243 tys. ton. Głównym rynkiem zbytu pozostawały kraje Unii Europejskiej, gdzie wyeksportowano łącznie 151,2 tys. ton. Aż 58 tys. ton zostało sprzedanych na rynek niemiecki, 15 tys. ton na Litwę, a 14 tys. na Węgry.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (25 614) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 663)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH