Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Mniejsze zbiory warzyw wpłyną na przetwórstwo

  • Autor: Bank BGŻ
  • Data: 22-10-2013, 12:31
Mniejsze zbiory warzyw wpłyną na przetwórstwo

Mniejsza produkcja warzyw gruntowych w 2013 roku przełożyć się może na spadek wolumenu produkcji przetworów warzywnych w kraju. Świadczą o tym wyniki produkcyjne przedsiębiorstw w pierwszych miesiącach sezonu 2013/2014 - ocenia Bank BGŻ.

Zgodnie z danymi GUS, w sierpniu br. zakłady przetwórcze, zatrudniające 50 osób i więcej, wyprodukowały 50,6 tys. ton mrożonych warzyw czyli o 6,1 proc. mniej niż w tym samym okresie w roku poprzednim. W podobnej relacji (-6,5 proc.) zmniejszyła się również produkcja marynat warzywnych, która ukształtowała się na poziomie 10,8 tys. t.

Mniejsza produkcja warzyw do przetwórstwa wpływa na kształtowanie się cen na wyższym, w stosunku do 2012 roku, poziomie. W przypadku warzyw, które wg GUS zanotowały największy spadek zbiorów tj. kalafiorów (-10,6 proc.) i kapusty białej (-8,4 proc.) [szacunek wrześniowy], ceny w 2013 roku wzrosły odpowiednio o 13 i 69 proc.. Jeszcze większą skalą wzrostu charakteryzowały się ceny cebuli czy też ogórków gruntowych, które wg danych IERiGŻ-PIB średnio we wrześniu wzrosły odpowiednio 81 i 39 proc. w relacji do analogicznego okresu przed rokiem.

Z drugiej strony zwiększyły się również ceny przetworów, między innymi mrożonej cebuli, która w pierwszych dwóch dekadach października br. była średnio o 45 proc. wyższa niż przed rokiem. W analogicznym okresie o 20 proc. wzrosły ceny mrożonych kalafiorów z Polski, a o 19 proc. zwiększyły się ceny mrożonych brokułów. Wzrosty te są wynikiem nie tylko zmniejszenia krajowej produkcji, ale także prawdopodobnie ograniczenia podaży warzyw mrożonych w krajach zachodniej UE, gdzie również występowały opóźnienia w siewach wiosennych.

Popyt na polskie mrożonki za granicą może być zatem relatywnie wysoki i wpływać pozytywnie na kształtowanie się wartości krajowego eksportu. Z drugiej strony, prawdopodobne zmniejszenie produkcji w Polsce jak również hamujący popyt wzrost cen, może odbić się na spadku jego wolumenu. W sezonie 2012/2013 eksport mrożonek z Polski (bez mrożonych ziemniaków) ukształtował się na rekordowym poziomie 429 tys. ton (dane Eurostatu) i był o 12,6 proc. wyższy niż w sezonie 2012/2013. Wyższe ceny mrożonek mogą wpływać na konsumpcję krajową, także działając hamująco na obserwowany od wielu lat trend we wzroście spożycia per capita.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (23 834) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 267)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH