Mniejszy eksport chińskiego koncentratu soku jabłkowego
W pierwszym półroczu bieżącego Chiny wyeksportowały w sumie 429,3 tys. ton koncentratu jabłkowego wobec 523 tys. ton w analogicznym okresie minionego roku oraz niecałych 470 tys. ton w roku 2008 - informuje FAMMU/FAPA na podstawie: Foodnews.
Największe dostawy trafiły na amerykański rynek - 223 tys. ton wobec 230 tys. ton przed rokiem. Niecałe 44 tys. ton to eksport do Rosji, która jedynie o prawie 4 tys. ton zwiększyła wolumen swoich zakupów. Pozostałe ilości koncentratu wysłano między innymi do Japonii - 31,8 tys. ton, Kanady - 25,3 tys. ton, Australii - 21,7 tys. ton oraz Holandii - 20,7 tys. ton.
Największy spadek dostaw odnotowały w omawianym okresie Niemcy, którzy zakupili jedynie 10,2 tys. ton wobec 67,0 tys. ton zaimportowanych z Chin przed rokiem. Spory spadek importu miał miejsce ponadto w Holandii z ubiegłorocznej wielkości 43,6 tys. ton do obecnych 20,7 tys.
ton.
Głównym powodem spadku wolumenu eksportu tego produktu z Chin oraz spadku wolumenu zakupów ze strony państw głownie unijnych są bardzo wysokie tegoroczne ceny koncentratu na światowym rynku.

KOMENTARZE
Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!